Banen voor jongeren

Deze jongeren kregen een kans

‘Dat ik studeer is niet vanzelfsprekend’

Semhangn kreeg een kans door Woord en Daad
Semhangn

Semhangn (27): ‘Ik studeer business management in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Dat is niet zo vanzelfsprekend in mijn familie; mijn vader is boer en mijn moeder verkoopt de producten op de markt. Ik woon nog bij hen op het platteland samen mijn 5 broers en zussen.

Ik wil graag manager worden bij een bedrijf en in de stad gaan wonen. Daar zijn de kansen op een baan groter; als je tenminste de juiste mensen kent. Want in Ethiopië worden banen lang niet altijd gegeven aan mensen met de juiste ervaring, opleiding en werkhouding. Ik ben bijna afgestudeerd en alles komt vast goed. Ik heb alle vertrouwen in de toekomst!’

Woord en Daad –lid van PerspActive – biedt jongeren kwalitatief onderwijs om een vakopleiding af te ronden en een passende baan te vinden. Migratie kunnen we niet tegengaan. We kunnen mensen wel betere kansen bieden in hun eigen land.

‘Mijn doel? In een 5-sterrenhotel werken’

Mary kreeg een kans door Edukans
Mary

Mary (29): ‘Ik kom uit het westen van Kenia en moest al jong voor mijn broertjes zorgen omdat mijn ouders waren overleden.

Om rond te komen verkocht ik mais, maar dat leverde niet veel op. Van een vriendin hoorde ik over Ujima waar je een training kon volgen om in de toeristische sector te werken. Daar heb ik zoveel geleerd over omgangsvormen en ik ben veel zelfverzekerder en assertiever geworden.

Na de opleiding heb ik in diverse hotels gewerkt. Nu ga ik verder studeren want ik wil graag in een 5-sterren hotel werken. Ik houd van de hotelindustrie vanwege de interactie met mensen en de service die je hen kan bieden.’

Edukans is lid van PerpsActive. Samen met haar lokale partner Ujima in Kenya biedt ze jongeren een opleiding en daarmee perspectief op een baan. Daardoor kunnen jongeren zichzelf onderhouden en een toekomst opbouwen in hun eigen land.

‘Door mijn werk als varkensboer kan ik mijn broertjes en zusjes naar school sturen’

Yona kreeg een kans door Red een kind
Yona

Yona (22) uit Oeganda: ‘Omdat mijn ouders het schoolgeld niet konden betalen heb ik de lagere school niet afgemaakt. Ik hielp mijn ouders op het land tot ik hoorde van een zelfhulpgroep hier in het dorp. Daar leerde ik over geld sparen en lenen, ondernemerschap en management. We kregen les van een succesvolle zakenman uit het dorp en hij motiveerde me om ook ondernemer te worden.

Ik kocht een varken, slachtte het en van de opbrengst kon ik een ander varken kopen en ik hield geld over. Dat deed ik nog een keer. Weer met winst. Nu heb ik 2 biggetjes en ben ik van plan verder te gaan als varkensboer. Ik heb geld om mijn familie te voeden en mijn broertjes en zusjes naar school te sturen. In de toekomst wil ik net zo succesvol worden als de zakenman die me lesgaf!’

Een van de speerpunten van Red een kind – lid van PerspActive – is het mogelijk maken van technische en agrarische trainingen. In zelfhulpgroepen leren jongeren hun leven in eigen hand te nemen en een baan met toekomstperspectief te creëren.

‘Met mijn massagediploma kon ik mijn eigen praktijk beginnen’

Beatrice kreeg een kans door Light for the World
Beatrice

Beatrice (32), visueel gehandicapt: ‘Ik heb een massagediploma van de vakopleiding VTC Makines hier in Rwanda. De directeur hielp me aan een stageplek in een revalidatiecentrum. Daarna duurde het even voor ik een vaste baan vond. Ik kreeg de kans om een massagepraktijk te beginnen in een gezondheidscentrum. Er was nog helemaal niets dus ik moest alle benodigde materialen zelf regelen en voorschieten. Maar het gaat goed! Er komen steeds meer mensen voor een massage en ik kan voor mezelf en mijn familie zorgen.’

PerspActive lid Light for the World helpt jongeren met een handicap aan een gedegen opleiding en baan. Op die manier kunnen zij in een eigen inkomen voorzien en zijn zij volwaardige burgers die bijdragen aan de economische vooruitgang van hun land.

Van werken met 1 boer naar een netwerk met honderden boeren

Gloria kreeg een kans door ICCO
Gloria

Gloria (28) uit Oeganda: ‘Ik begon met één boer die me gierst en sorghum leverde. Dat zijn de 2 belangrijkste ingrediënten voor mijn voedzame Bushera, een ontbijtdrankje.

Nadat ik de  ondernemersprijs won van de Agribusiness Booster van ICCO ben ik met honderden boeren gaan samenwerken. De meesten zijn vrouw. Ze genereren een geregeld inkomen, wat hun leven ten goede komt. Mijn bedrijf groeit zo hard, ik kan de vraag amper aan. Mijn man heeft zijn baan opgezegd en is ook in mijn bedrijf komen werken. Voorheen was ik werkloos en zat ik thuis. Zie me nu: een echte zakenvrouw!’

ICCO is lid van PerspActive. De Agribusiness Booster is een innovatief instrument dat duurzame financiële onafhankelijkheid nastreeft. Het gaat erom de levens en marktpositie van kleine boeren te verbeteren.