start een actie voor Edukans

In actie op afstand!

Sponsorlopen of bake sales zitten er momenteel even niet in. Maar wat kun je doen aan online acties of acties op afstand? We geven je graag een paar ideeën, waar je uiteraard helemaal je eigen draai aan kunt geven.

Buurtveiling

Vraag in de buurtapp, Facebookgroep en Nextdoor app om goede gratis spullen voor jouw actie en organiseer een buurtveiling. Geschikte items zijn bijvoorbeeld kinderfietsstoeltjes, broodbakmachines, boeken, servies enz.

Prik een datum voor jouw buurtveiling en kondig de veiling aan bij een zo breed mogelijk publiek. Wees er duidelijk in dat al het opgehaalde geld naar het goede doel gaat en vermeld een link naar je actiepagina op Inactievooredukans.nl. Laat mensen weten dat ze ook gewoon een donatie mogen doen. Buren kunnen bieden per item. Jij bezorgt vervolgens het artikel bij de hoogste bieder. Betalen kan via een donatie op jouw actiepagina.

Soepservice

Maak een grote hoeveelheid soep en verkoop deze in jampotjes aan mensen in je omgeving, bijvoorbeeld via de buurtapp of een Facebookgroep uit jouw regio. Reken voor de soep bijvoorbeeld € 8 per pot en laat weten naar welk goed doel de opbrengst gaat. Geef ook informatie over de ingrediënten en wat jij doet om de soep virusvrij te bereiden.

Bezorg voor de deur en laat mensen afrekenen via een donatie op jouw actiepagina. Zo hoef je geen fysiek contact te hebben met je ‘klanten’. Deze actie kun je uiteraard ook doen met vers brood, taart, geverfde eieren etc. Bedenk bij elke bestelling hoe je deze kunt leveren met zo min mogelijk afval en natuurlijk zo min mogelijk fysiek contact.

competitiedrang kleuters

Challenge

Zoek iets waar je goed in bent (of juist niet!) en vraag anderen jou te sponsoren om dit live te doen op Facebook. Pas bij een bepaalde hoeveelheid donaties op jouw actiepagina ga je de uitdaging aan.

Vraag anderen jouw goede voorbeeld op te volgen om hun eigen challenge te maken.

Bedrijven aanschrijven

Zoek in je omgeving naar grote bedrijven die je kunt vragen om een donatie. Schrijf deze aan in een goed aangeklede brief met link naar jouw actiepagina. Bied de bedrijven een bedankje aan in de vorm van een dienst. Bijvoorbeeld een verslag van jouw reis als je terug bent, een zelf gebakken taart of een andere dienst die goed bij jou en het bedrijf past.

Voorlezen of poppenkast

Ben je goed in voorlezen of poppenspel? Bied dan aan om thuis zittende kinderen (via Facetime of Zoom) voor te lezen uit een mooi boek of verzin een creatieve online poppenkast. Laat van te voren weten welk bedrag je hiervoor wilt ontvangen of laat mensen vrij doneren hiervoor. Je kunt alle donaties online inzamelen op je actiepagina.

Digitaal kookboek

Bundel je beste recepten of doe online inspiratie op en maak je eigen digitale kookboek. Afrikaans, veganistisch, zoet of speciaal voor kinderen, net wat jij leuk vindt. Maak er mooie foto’s bij om het leuk aan te kleden. Laat in het voorwoord weten waarom je dit receptenboek hebt gemaakt.

Vraag mensen (via social media, mail WhatsApp etc.) het digitale bestand te kopen en vertel waar de donatie heen gaat.

Huiswerkhulp

Zet een digitale huiswerkservice op om ouders te ondersteunen die moeite hebben om hun kind te helpen bij het huiswerk.

Speurtocht

Zet een uitdagende, creatieve speurtocht uit in de buurt. Liefst in bos of park. Maak een digitale opdrachtenkaart en leg een daadwerkelijke schat (bijvoorbeeld een zakje snoep of een klein cadeautje) neer op een plek die niemand zomaar vindt (bijvoorbeeld in je eigen voortuin).

Laat via de schoolapp, buurtapp etc. weten dat je een speurtocht hebt uitgezet en vraag mensen hier een donatie voor. Zorg er wel voor dat elke familie de speurtocht afzonderlijk kan doen, zodat ze een virusvrije tocht hebben en het niet dringen in je tuin wordt!

Buiten klussen

Bied jezelf aan als klushulp! Dat kan digitaal of per briefje in de bus van jouw buurgenoten. Geschikte klussen zijn bijvoorbeeld het zemen van ramen (aan de buitenkant), het gazon maaien of auto’s wassen.

Fietstocht

Zet een fietstocht uit en vraag iedereen die deze wil fietsen, zich door een paar mensen te laten sponsoren. Je kunt er ook een wedstrijdelement aan koppelen. Wie het eerst is of wie de meeste tekeningen heeft gevonden (die jij hebt opgehangen) of de rebus van verstopte letters bij elkaar gevonden heeft.

Ontwerp een sponsorkaart die de deelnemers kunnen printen met daarop ook jouw doel en actiepagina. Mail deze naar iedereen, zodat zij hiermee sponsoren kunnen werven.

Digitale pubquiz

Voor de spelletjesliefhebbers kun je een pubquiz maken die je online speelt met vrienden en familie. Gezellig voor in het weekend, alsof je met zijn allen bij elkaar zit. Vraag om een donatie voor het opzetten van de quiz en stel bijvoorbeeld vragen over het land waarvoor je actie voert.

Je kunt de quiz bijvoorbeeld maken in Kahoot en live streamen via Facebook. De deelnemers kunnen dan live in Kahoot hun antwoorden invoeren.

Statiegeldbonnen

De meeste supermarkten zijn nog steeds bereid om de opbrengst van de statiegeldbonnen te doneren aan het goede doel. Laat jouw supermarkt de opbrengst doneren op je actiepagina.