“Ik ben zó blij dat ik weer lesgeef!”

Na soms wel tien maanden zonder onderwijs, mogen steeds meer Afrikaanse leerlingen weer naar school. De coronacrisis hakte er zeker bij de meest kwetsbare kinderen hard in. Edukans helpt scholen om leerlingen na al die tijd thuis weer een veilige plek op school te geven.

“Ik kan je niet vertellen hóe blij ik ben dat ik weer lesgeef.” In zijn 22-jarige loopbaan als leerkracht maakte meester Abdu van de Ethiopische Hirmata basisschool een onderwijscrisis als deze nooit eerder  mee. “Ik mistte mijn leerlingen en de school ontzettend.” Naast wiskunde geeft Abdu ook sportlessen. “Met mondkapjes en op afstand zie ik dat nog niet voor me. Maar ik ga mijn best doen om de leerlingen en mijzelf veilig te houden.”

Spoorloos

Gewoon terug naar ‘normaal’ is het voor scholen niet. Veel leerlingen in vooral afgelegen gebieden kregen al die tijd geen onderwijs, zoals in de regio waar de Keniaanse leraar Kabeyeka werkt. “Ik ben zo bang dat mijn leerlingen zijn vergeten wat ik ze heb geleerd.” Nu de Keniaanse scholen pas in januari open mogen, worden de leerachterstanden hier alleen maar groter. En er zijn meer zorgen vertelt Kabeyeka. “De afgelopen maanden bezocht ik mijn leerlingen thuis. Maar sommigen lijken spoorloos. Mijn grootste angst is dat leerlingen straks niet meer op school verschijnen.” Edukans ziet vanwege de crisis het aantal tienerzwangerschappen en kindhuwelijken stijgen. Om kinderen bij de les te houden en ouders te blijven overtuigen van het belang van onderwijs, zond Edukans tijdens de lockdown radiolessen uit. En gaan bijvoorbeeld in Malawi moedergroepen bij families langs om kinderen weer naar school te halen.

Coronamaatregelen

Dit gaat niet zonder slag of stoot. Want hoewel ouders enerzijds opgelucht ademhalen dat de scholen weer opengaan, is er ook terughoudendheid. De angst dat hun kind op school corona oploopt en mee naar huis neemt, zit er goed in. “Ik moest m’n ouders écht beloven om me aan de regels te houden,” vertelt Yishak van twaalf uit Ethiopië. Hij mocht in oktober weer naar school. “Het is moeilijk; we mogen niet in de buurt van de leraar komen, geen pennen van elkaar lenen en voortdurend onze handen wassen. Maar alles beter dan thuiszitten!” Met een speciaal corona-terugkeerpakket ondersteunt Edukans scholen bij een veilige terugkeer van de leerlingen. Scholen krijgen onder andere tips en adviezen over goede hygiëne en het houden van afstand. Een extra uitdaging op de scholen waar Edukans werkt, met soms klassen van wel 50 leerlingen. Waar nodig helpt Edukans scholen ook met hygiënische middelen als zeep, emmers en mondkapjes.

Veilig terug naar school

Het meest belangrijke onderdeel van het corona-terugkeerpakket zijn misschien wel de tips en lessen in psychosociale support. Want voor lange tijd zaten kinderen in angst, om hun gezondheid en die van hun familie, over of ze ooit nog naar school konden. Kinderen moesten aan het werk of kenden een nog instabielere thuissituatie dan anders. Voor een goede start op school is aandacht voor het sociale en emotionele welzijn van kinderen cruciaal. Ook adviseert Edukans leerkrachten hoe met leerachterstanden om te gaan. Hoe moet het bijvoorbeeld met de examens?

“Ik denk dat ik wel geslaagd ben”

De twaalfjarige Mervis uit Malawi kan hierover meepraten. “Ik had ontzettend veel tijd gestoken in de voorbereiding van mijn examens van de basisschool, slapeloze nachten had ik ervan. En toen gingen de scholen dicht.” Dankzij de radiolessen van Edukans bleef Mervis zoveel mogelijk thuis leren. “Nu ben ik weer op school en kon ik alsnog mijn examens doen. En ja, ik denk dat ik wel geslaagd ben!”

Ik doe een donatie