Doorzetter Funny komt er wel

Het is een uur lopen, van haar huis tot school. En ’s middags terug. Niet ideaal, maar Funny (15 jaar) had het ervoor over. Dat zij – als meisje in Malawi – naar de middelbare school gaat, is namelijk niet zo vanzelfsprekend.

Einde schoolcarrière

Het basisonderwijs in het Afrikaanse land is gratis, maar dit geldt niet voor de middelbare school. Na groep 8 eindigt daarom voor veel kinderen hun schoolcarrière. Zeker voor meisjes. Door armoede moeten ouders kiezen wie van hun kinderen naar school mag en meestal kiezen zij voor de jongens. Als meisjes wel naar school gaan, maken ze die vaak niet af. Dat komt bijvoorbeeld omdat meisjes worden uitgehuwelijkt – dan is er weer een mond minder te voeden. Of doordat ze zwanger raken.

Voorbeeld

Op de naschoolse club van Edukans leert Funny dat zij net zoveel recht op school heeft als de jongens. De trainingen helpen Funny en haar klasgenoten om voor zichzelf op te komen. En een voorbeeld te zijn voor andere meiden! Funny weet inmiddels dat zij, ondanks dat zij uit een arm gezin komen, net zoveel waard is als ieder ander.

Trots

Met schoolbeurzen zorgt Edukans dat Funny en de meiden in haar klas toch hun middelbare schooldiploma kunnen halen. En sinds Funny een leenfiets kreeg, is haar reistijd de helft korter en de weg naar school minder gevaarlijk. Voor de vader van Funny is dit alles een hele geruststelling. Hij is enorm trots op het doorzettingsvermogen van zijn dochter. “Ik hoop dat ze later dokter wordt.”