15 mei 2025
Gezichten van Edukans: Programma Manager Fantahun over de veerkracht van jongeren
Wat drijft mensen achter Edukans? In onze serie Gezichten van Edukans nemen medewerkers je mee in hun werk, passies en bijzondere ervaringen. Vandaag vertelt Fantahun Tarkegn, Edukans-programmamanager in Ethiopië, zijn verhaal. Waar geniet hij het meest van in zijn werk? En welke gebeurtenis is hem bijgebleven? We vroegen het hem zelf.
Hoe ziet jouw werk bij Edukans eruit?
“Als programma manager werk ik aan de ontwikkeling, coördinatie, planning en uitvoering van de programma’s. Ik ontwikkel en beoordeel jaarplannen en het budget van programma’s. Ook ondersteun ik veldteams om de kwaliteit van de programma’s te waarborgen en richting te geven aan het behalen van de organisatiedoelen.
Ik help het fondsenwervingsteam met de projectontwikkeling. Ik onderhoud relaties met de overheid, gemeente, privésector en scholen. Ik bied technische ondersteuning, coach hen en ontwerp manieren om hun vaardigheden te verbeteren.”
Wat vind je het leukst aan jouw functie?
“Ik geniet van mijn werk wanneer ik jongeren zie die hebben geleden onder ernstige economische en sociale crises en zichzelf en anderen weer kunnen ondersteunen als resultaat van ons programma. Ik heb jongeren gezien die getraumatiseerd waren, maar verlichting vonden doordat ze werk kregen.”
Welke gebeurtenis heeft impact op jou gemaakt tijdens jouw werk bij Edukans?
“Ik ontmoette verschillende bedrijven voor het bieden van stage- en werkmogelijkheden. Een ontmoeting met een kledingbedrijf was bijzonder. De eigenaar vertelde dat afgestudeerden niet lang bij één bedrijf blijven werken. Toen ik vroeg waarom, antwoordde hij dat ze verwachten dat één persoon bijvoorbeeld een volledig pak zelf maakt. ‘Maar hier doet één persoon een tailleband, de andere de rits, een ander alleen een knoop, enzovoort en dan wordt het doorgegeven aan de volgende. Na een korte tijd zijn ze het zat om steeds maar één ding te doen en vertrekken ze.’ vertelt de eigenaar.
Ik deed een suggestie: ‘Waarom rouleert u ze niet, bijvoorbeeld na een week, zodat ze een ander onderdeel van het pak kunnen maken?’ Op dat moment kreeg ik een verrassend antwoord: ‘Als je dat doet, vergroot je juist de kans dat ze vertrekken, omdat ze dan meerdere onderdelen kunnen maken. Dus het is beter om ze op één onderdeel te houden.’ Het verbaasde me dat bedrijven liever hebben dat hun werknemers hun kennis en vaardigheden niet verbreden, uit angst voor verloop.”