Nieuwsoverzicht
Verhaal
Lerares Grace zet meisjes en vrouwen in Malawi in hun kracht

Lerares Grace zet meisjes en vrouwen in Malawi in hun kracht

Momenteel straalt ze voor de klas met haar lessen Engels, levensvaardigheden en expressieve kunsten. Grace Phiri is docent aan Chimwansongwe Primary School in Malawi. Het was een lange weg voor Grace om lerares te worden. Onderwijs is namelijk vaak beperkt toegankelijk voor meisjes in Malawi. Dat komt onder andere door ongelijke behandeling van vrouwen, gebrek aan steun van ouders en de gemeenschap, financiële situaties en vroege huwelijken.

Het verhaal van Grace
Grace groeide op bij haar oom en tante en haar vijf broers en zussen. Financieel was het lastig om rond te komen, vooral toen haar oom zijn baan in de stad verloor. De familie was gedwongen om naar het platteland te verhuizen waardoor hun financiële situatie verslechterde. Grace en haar broers en zussen moesten hard werken om geld te verdienen voor eten en de kans te krijgen om naar school te gaan.

“Ik werkte hard in de klas. Met onderwijs heb ik de kans op een beter leven gekregen.” 

Gelijkwaardigheid in de klas stimuleren
Na de basisschool volgde Grace de lerarenopleiding waar ze in 2013 voor slaagde. Sinds die tijd geeft ze met veel passie en plezier les. Grace vindt het belangrijk om kinderen mee te geven dat jongens en meisjes gelijkwaardig aan elkaar zijn. Door het ‘School-Based Blended Education Mentorship Programme’ (in samenwerking met Edukans en UNICEF) is zij begonnen met het uitnodigen van rolmodellen (veelal vrouwen) uit het werkveld om leerlingen te inspireren.

Grace heeft door het volgen van het programma zelf ook veel mentorvaardigheden opgedaan. Zo begeleidt ze leerlingen op het gebied van persoonlijke hygiëne, bijvoorbeeld rondom menstruatie. Regelmatig geeft Grace meisjes maandverband zodat ze naar school kunnen blijven gaan als ze ongesteld zijn.

“Ik doe dit om een voorbeeld te zijn voor andere vrouwen.” 

Inspiratie voor andere vrouwen
Naast haar werk op school, verbouwt Grace verschillende gewassen en groenten. Grace gaat hiervoor elke middag naar haar tuin. Daarnaast heeft ze een goedlopend kippenbedrijfje. Voor veel vrouwen in de gemeenschap is Grace een grote inspiratiebron!

Draag bij aan beter onderwijs!