Nieuwsoverzicht
Verhaal
“Ik zie levens veranderen”

“Ik zie levens veranderen”

Een goede opleiding volgen is voor jongeren in Kenia niet vanzelfsprekend. Daarna een baan vinden al helemaal niet. Van jongs af aan is Edukans’ skills-expert Lindah Cherop (36) vastberaden hier iets aan te doen. “Ik wil het verschil maken voor de Keniaanse jeugd.” 

Lindah: “Ik weet nog dat ik een onderwijsproject bezocht dat ik ooit had opgestart. Een jonge man riep mijn naam. Hij herkende me en wilde mij bedanken. Dankzij die opleiding kon hij iets van zijn leven maken. Hij werkt nu bij de luchtmacht, vertelde hij. Soms sta ik versteld van de impact die onze projecten hebben. Ik krijg regelmatig berichtjes van oud-studenten. ‘Ik werk nu daar en daar’, appen ze dan. Daar doe ik het voor.”

Uitdaging

Ze vervolgt: “Tijdens mijn eigen studie werkte ik met jonge boeren. Ik leerde ze vaardigheden om betere ondernemers te worden en beter samen te werken. Mijn professor merkte op dat ik hier goed in was en ik ben het altijd blijven doen. Ik hou van de uitdaging om opleidingen te verbeteren zodat ze aansluiten bij de arbeidsmarkt. Want dit is in Kenia een groot probleem. In Nairobi krijgen steeds meer jongeren goede kansen, maar buiten de hoofdstad worden zeker kwetsbare jongeren genegeerd. Geen goede opleiding krijgen, heeft nare gevolgen. Voor je dagelijks leven, je zelfvertrouwen, voor alles.”

Traditionele beroepen

“Edukans leidt jongeren op voor traditionele beroepen, in de elektrotechniek, agrarische of toeristische sector. Maar ook steeds meer in innovatieve sectoren, denk aan zonne-energie. Ik vind dat heel belangrijk, want als het gaat om klimaatverandering spelen jongeren de hoofdrol. En ik maak me sterk voor de digitalisering van scholen, zeker in afgelegen gebieden. Want alleen zo verbeter je de kwaliteit én continuïteit van onderwijs.”