Nieuwsoverzicht
Nieuws
Honderden miljoenen euro’s van Postcode Loterij naar goede doelen

Honderden miljoenen euro’s van Postcode Loterij naar goede doelen

Dankzij 3 miljoen deelnemers steunt de Postcode Loterij maar liefst 176 verschillende organisaties. Edukans is hier één van. In een persbericht vertelt de Postcode Loterij hoe zij dankzij haar deelnemers het verschil kan maken: 

Deelnemers van de Postcode Loterij maken met hun vaak jarenlange deelname het verschil. Vorig jaar speelden zij ruim 331,9 miljoen euro bij elkaar voor goede doelen. Het geld gaat naar een grote verscheidenheid van organisaties die ieder op hun eigen manier bijdragen aan een groene, rechtvaardige wereld waarin we niemand uit het oog verliezen.

Het verbeteren van de wereld gaat niet over één nacht ijs. Daarom bestaat het grootste deel van de steun aan goededoelenorganisaties uit een meerjarige bijdrage. Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij kunnen bijna 150 organisaties elk jaar opnieuw rekenen op deze hulp. Zij mogen het bedrag vrij besteden, want zij weten als geen ander waar de steun het hardste nodig is. Zoals bijvoorbeeld nu voor noodhulp vanwege de oorlog in Oekraïne. Organisaties als het Rode Kruis, Cordaid en VluchtelingenWerk kunnen daar en hier doen wat nodig is. Naast meerjarige steun, ontvangen een aantal andere organisaties een eenmalige schenking of een bijdrage voor een specifiek project.

Edukans ontving dit jaar opnieuw het prachtige bedrag van 500.000 euro voor beter onderwijs.

Droomfonds: slim plan pakt klimaatverandering én armoede aan

Met het Droomfonds wil de Postcode Loterij nieuwe, moedige en baanbrekende initiatieven mogelijk maken. Dit jaar ontvangt Solidaridad vanuit het Droomfonds 12,7 miljoen euro voor het project ‘Van Klimaatslachtoffers naar Klimaathelden’. Hierbij helpt de stichting 100.000 kleinschalige boeren de strijd tegen zowel armoede als klimaatverandering aan te gaan. Zij hebben vaak te lijden onder de negatieve gevolgen van klimaatverandering, bijvoorbeeld door verlies van hun oogst en daarmee een daling van hun inkomen. Solidaridad helpt hen klimaatslimme landbouwmethodes toe te passen én geeft hen voor het eerst toegang tot de markt van emissierechten, waardoor zij geld kunnen verdienen met het planten van bomen. Win-win.

Miljoenen voor vrije journalistiek en mensenrechten

Een aantal organisaties dat werkt aan het beschermen van journalisten en het mogelijk maken van onafhankelijke journalistiek kan rekenen op extra bijdragen. Zo ontvangt het Media Development Investment Fund (MDIF) een bijdrage van 1.500.000 euro. Dat is een investeringsfonds dat financiering verstrekt aan onafhankelijke nieuwsmedia in landen waar persvrijheid niet vanzelfsprekend is, zoals in Oost-Europa. Ook Free Press Unlimited ontvangt, bovenop haar jaarlijkse bijdrage, een extra bijdrage van 500.000 euro. Om straffeloosheid voor moorden op journalisten tegen te gaan, doet zij onderzoek naar onopgeloste moorden op journalisten. Met deze vervolgfinanciering – in 2018 ontving de organisatie al 3.500.000 euro hiervoor – kunnen zij zeven nog lopende onderzoeken afronden.

Dorine Manson, managing director Nationale Postcode Loterij: “3 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij: bedankt! Dankzij u kunnen wij weer een astronomisch bedrag schenken aan een veelheid aan organisaties. Van natuurbescherming tot welzijn, van gezondheid tot het versterken van mensenrechten, van armoedebestrijding tot toegang tot onderwijs: op hun eigen manier werken deze organisaties aan hun missie voor een betere wereld. Daar doen wij het voor.”

7,3 miljard voor goede doel sinds oprichting

De schenkingen worden gedaan dankzij de 3 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. Minimaal 40 procent van de inleg van deelnemers aan de Postcode Loterij gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur. In totaal heeft de loterij sinds 1989 ruim 7,3 miljard euro geschonken aan honderden goede doelen en maatschappelijke initiatieven. Een overzicht van alle schenkingen is terug te vinden op de website van de Postcode Loterij. De Nationale Postcode Loterij is samen met de Postcode Loterijen in het buitenland de op 2 na grootste private donor ter wereld.