Nieuwsoverzicht
Project update
9.000 Keniaanse jongeren een vakopleiding dankzij AFAS Foundation

9.000 Keniaanse jongeren een vakopleiding dankzij AFAS Foundation

In een ambitieus driejarig programma gaat Edukans ervoor zorgen dat 9.000 Keniaanse jongeren een vakopleiding krijgen. Het beroepsonderwijs in Kenia is vaak nog erg op theorie gericht, waardoor jongeren de kans missen om praktische vaardigheden op te doen voor hun toekomstige beroep. Ook is er weinig aandacht voor 21e-eeuwse vaardigheden, zoals weten hoe je kunt onderhandelen en sociale vaardigheden.

Met steun van de AFAS Foundation en in samenwerking met lokale partner KCCB brengen we daar verandering in. We zorgen ervoor dat 9.000 jongeren in Kenia een vakopleiding krijgen. Hoe we dat doen? Bekijk de video om meer te leren over onze aanpak:

Projectlancering in Kenia

Met aanwezigheid van zo’n 200 partners, afgevaardigden van het Keniaanse ministerie van Onderwijs en andere stakeholders vroegen we vorige week aandacht voor dit project. Werkeloosheid onder jongeren in Kenia is hoog. Maar liefst 22% van de jongeren tussen 20 en 24 jaar heeft geen werk. En dat zorgt voor armoede en stress en ontneemt hen de kans een toekomst voor zichzelf op te bouwen. Verandering is dus hard nodig.

Praktische vaardigheden
Tijdens de lancering konden aanwezigen met eigen ogen zien welke vaardigheden jongeren in onze programma’s opdoen. Jongeren lieten hun ambacht in de kleding-, metaal- en elektriciteitsindustrie zien.

 

Samenwerking met MBO’s

De komende drie jaar werken we samen met 30 MBO’s om hun opleidingen te verbeteren. Dit sluit aan bij de wens van de Keniaanse overheid om beroepsopleidingen aantrekkelijker te maken. Het land zit te springen om goed opgeleide vakmensen. Wij gaan aan de slag met het praktischer maken van de opleidingen, waarbij er ook aandacht is voor ondernemersvaardigheden en digitale vaardigheden. Omdat deze net zo onmisbaar zijn als het opdoen van de technische vaardigheden voor een beroep.

Samenwerking met bedrijfsleven

Daarnaast werken we samen met het bedrijfsleven om te zorgen dat de vaardigheden die jongeren opdoen aansluiten bij de vraag vanuit de markt. Door die samenwerking krijgen jongeren de kans om tijdens praktijkstages échte ervaring op te doen.