Nieuwsoverzicht
Verhaal
Mbumba gaat haar voorbeeld achterna

Mbumba gaat haar voorbeeld achterna

Mbumba Banda is een van de meest invloedrijkste vrouwen van Malawi en staat als CEO aan het roer van een groot mediabedrijf. En of het toeval was of een vooruitziende blik van haar ouders… De 17-jarige leerling Mbumba Banda deelt haar vastberadenheid met haar bekende naamgenoot. “Een onderneming zoals zij heeft, wil ik later ook wel!”

De Mabiri middelbare school – Mbumba zit er in de vierde klas – doet er alles aan om in deze coronacrisis de leerlingen bij de les te houden. Het aantal uitvallers (kinderen die stoppen met school) is normaal al zorgelijk en dreigt door de lockdown alleen maar hoger te worden. Heel praktisch verspreidt de school informatie over hoe je je beschermt tegen corona. Mbumba hing de poster met tips meteen op in huis. “Hiervoor had mijn familie geen idee hoe we verspreiding van het virus te stoppen. Nu kunnen we tenminste de goede voorzorgsmaatregelen nemen.”

Lessen voor thuis

De docenten weten ook dat het virus zelf niet het enige is dat kinderen en jongeren weghoudt van school. Daarom krijgen leerlingen, ook thuis, lesmateriaal over hoe je voor jezelf opkomt en hoe je praat over lastige onderwerpen als uithuwelijking en tienerzwangerschappen.

>> Bekijk hoe Edukans de school van Mbumba ondersteunt

Stripboek met serieuze lading

Zo’n gesprek aangaan met je vrienden of je ouders is niet makkelijk. Mbumba lukte het. “We kregen van school een stripboek, met het verhaal van Thoko.”

“Het boek hielp mij om ‘nee’ te zeggen tegen jongens en zelfs tegen mijn familie toen een huwelijk ter sprake kwam. Ondanks de crisis en dat we niet naar school konden, heb ik het vertrouwen in mijzelf niet verloren. Ik heb dezelfde dromen en ben vastbesloten ze waar te maken!”