Nieuwsoverzicht
Verhaal
Leah (28 jaar) laat jonge boeren in Oeganda niet in de steek

Leah (28 jaar) laat jonge boeren in Oeganda niet in de steek

“Ik hou van mijn werk met jongeren. Maar ik vind het vooral heel fijn dat ik een verschil kan maken. Door mijn eigen landbouwvaardigheden met hen te delen, verbeteren hun opbrengsten.” Leah (28 jaar) traint al ruim twee jaar werkloze Oegandese jongeren op weg naar een goed bestaan als boer. De coronamaatregelen beperkten de trainingen aan de jonge boeren enorm. Leah stapt daarom iedere dag op de motor en gaat naar ze toe.

Hoe zorg je voor zaaigoed van goede kwaliteit? Wat is de beste onkruid- en ongediertebestrijding en hoe krijg je een goede prijs voor je oogst? In haar lessen behandelt Leah deze vragen allemaal. “Door het Edukans trainingsprogramma dat ik volgde, is mijn lesgeven enorm verbeterd. Daar ben ik dankbaar voor. Samen doen we alles om ervoor te zorgen dat jongeren een zo groot mogelijke opbrengst realiseren – en daarmee zelfstandig een inkomen verdienen.”

Niet meer naar school

De timing van de lockdown in Oeganda kon niet slechter. Leah: “Het viel precies samen met het zaaiseizoen. De jongeren leren van elkaar. Ze komen samen groepen, zogenaamde farmer field schools, vaak op het boerenbedrijf van een van de jongeren. Dat kon niet meer. De overheid kondigde strenge maatregelen af, zoals de avondklok, vervoersbeperkingen en dus een verbod op groepsbijeenkomsten.” Maar de gepassioneerde Leah is niet voor één gat te vangen. “Corona blijft nog wel even. En toekijken hoe boeren verhongeren, dat doen we niet. Het is mijn verplichting om er voor ze te zijn.” Leah en haar collega’s besloten om zaden uit te delen en dankzij trainingen in heel kleine groepjes kon er tóch – en met succes – worden gezaaid.

Leah-project-boeren-Oeganda-2

Op de motor

Toen de vervoersbeperkingen versoepelden, huurde Leah – met dank aan het coronanoodfonds van onze partner Heifer – een motor. “Veel jongeren komen nog steeds niet naar de field schools. Het openbaar vervoer is sinds de lockdown hartstikke duur geworden, dit kunnen ze niet betalen. Daarom ga ik naar hén toe. Per dag train ik nu ongeveer 5 boeren. Ik waak ervoor dat dit veilig gebeurt: ik draag een mondkapje en wil dat de studenten dat ook doen. En ik moedig hen aan regelmatig hun handen met zeep te wassen.” Ondanks het zware jaar, doen de jonge boeren het goed. Leah is trots. “We ondersteunen hen nu bij hun productie voor een lokale coöperatie in plantaardige olie. Ze verdienen een inkomen en ik ben zo blij om dat te zien.”

Bekijk dit project in Oeganda