Nieuwsoverzicht
Project update
Jonge (ex-)gevangenen worden ondernemers

Jonge (ex-)gevangenen worden ondernemers

In Oeganda maken jongeren 66% uit van de mensen die in de gevangenis zitten. Niet eens altijd terecht, want arme mensen hebben geen toegang tot rechtsbijstand. Tenminste 80% van de gevangenen kan niet lezen en schrijven, omdat ze door jaren van conflict geen of weinig toegang hadden tot onderwijs.

Werk vinden moeilijk

Het feit dat veel jongeren zelfs basisschoolkennis missen, maakt de kans groot dat ze na hun vrijlating snel opnieuw vast komen te zitten. Doordat ze geen of weinig scholing hebben gehad, lukt het ze niet om werk te vinden.

Edukans en Advance Africa vinden dat hierin verandering moet komen. Daarom leiden we sinds kort sociaal werkers van Oegandese gevangenissen op om gevangenen bij te scholen. Zodat zij als ze worden vrijgelaten andere opties hebben dan het criminele circuit.

(Ex-)gevangenen leren ondernemersvaardigheden

De gevangenen leren allerlei life skills (sociaal-emotionele vaardigheden), maar ook ondernemersvaardigheden. Denk aan marketing, klantenservice, boekhouden en het ontwikkelen van een ondernemingsplan. Met deze skills kunnen zij na hun vrijlating een eigen onderneming beginnen en hun eigen geld verdienen.

Dat de jongeren tijdens het hele traject begeleiding krijgen van een business mentor is een grote succesfactor. De meeste business mentoren hebben vroeger zelf vastgezeten en hebben na hun vrijlating een succesvol bedrijf opgezet.


Beelden van de training van business mentoren.

Het doel is om tijdens dit project 920 jonge (ex-)gevangenen op weg te helpen.

Meer weten over ons werk? Bekijk onze projecten