Nieuwsoverzicht
Verhaal
“Ik wil een goede mentor voor mijn leerlingen zijn”

“Ik wil een goede mentor voor mijn leerlingen zijn”

Onderwijsvernieuwingen gaan al jaren aan de Makanjira-school van Chifundo voorbij. Omdat het plaatsje waar de school staat zo ontzettend afgelegen is, bekommert eigenlijk niemand zich erom.

Gelijke kansen

Edukans werkt in Malawi aan gelijke onderwijskansen voor meisjes. Juffen voor de klas krijgen is heel belangrijk om de kansgelijkheid te vergroten. Want in landen waar over ‘vrouwendingen’ eigenlijk niet wordt gesproken, kan een juf zich vaak veel beter inleven in de uitdagingen waar meisjes tegenaan lopen. Uitdagingen die in een land als Malawi uiteenlopen van ‘hoe houd je je kleren schoon als je ongesteld wordt’ tot ‘hoe vertel ik mijn ouders dat ik nog niet wil trouwen’.

Chifundo docent uit Malawi

Chifundo: “Via Edukans heb ik een training gevolgd over gender responsief onderwijs. Hier heb ik geleerd hoe scholen meer rekening kunnen houden met de behoeftes en problemen van meisjes. Ik zet mijn nieuwe vaardigheden dus niet alleen in mijn eigen klas in, maar zorg dat de hele school hier beter op gaat letten. Ik wil een goede mentor en inspirerend voorbeeld zijn voor mijn leerlingen”.

Rolmodel voor de hele regio

Met Chifundo hebben de meiden van de Makanjira-school eindelijk ook een rolmodel. En het nieuws van de komst van Chifundo naar het Mangochi-district verspreidt zich razendsnel! Zo is zij een voorbeeld voor haar eigen leerlingen én voor meisjes in de rest van de regio.

Help meer docenten rolmodel te worden