Nieuwsoverzicht
Edukans stopt na 24 jaar met schoenendoosactie Schoenmaatjes

Edukans stopt na 24 jaar met schoenendoosactie Schoenmaatjes

Na 24 jaar komt er een einde aan één van de langst lopende goede doelen acties voor basisscholen. Ontwikkelingsorganisatie Edukans stopt met Schoenmaatjes. “We vonden het tijd voor een duurzamer initiatief. Met trots lanceren wij een nieuwe actie die kinderen uit verschillende landen nog meer met elkaar verbindt”, vertelt directeur Ron Rijnbende.

Nieuwe duurzame actie

Miljoenen Nederlandse kinderen en duizenden basisscholen deden mee aan Schoenmaatjes. De actie was geliefd vanwege het concrete karakter. Rijnbende vertelt: “Je wist altijd: de spulletjes die ik in mijn schoenendoos stop, komen bij dat kindje in bijvoorbeeld Kenia terecht. Een prachtig gegeven”. Gesprekken met ouders en docenten inspireerden ons om na te denken over hoe het nog beter kan. “Want hoe duurzaam is het om containers vol spullen te verschepen naar Ghana? Kunnen we iets verzinnen wat het milieu minder belast en waarbij we een nog grotere impact hebben?”, legt Rijnbende de afwegingen uit.

“Ook wilden we kinderen in Nederland écht laten ervaren hoe het schoolleven er in ontwikkelingslanden uitziet. Ik ben dus heel blij met onze nieuwe actie: Schoolmaatjes. Het scheelt maar een paar letters, maar is een wereld van verschil.”

Vloggen met Ghana

Met Schoolmaatjes komen basisscholen in actie voor duurzame schoolmaterialen. Het geld dat zij ophalen met hun actie wordt besteed aan Correctbooks, speciale schriften met herbruikbare pagina’s. De kinderen in Nederland versieren de kaften van de Correctbooks om hun cadeau aan een leeftijdsgenootje in Ghana persoonlijk te maken. Via vlogs maken de klassen kennis met elkaars cultuur en (school)leven.

Lees meer over Schoolmaatjes >>>

Schoolmaatjes Ghana

Edukans ambassadeur Ron Boszhard: “Ik ben heel trots op deze nieuwe actie. Het is echt een unieke manier voor kinderen om iets voor een ander te doen. En wat heel gaaf is, is dat de docenten in Ghana leren hoe ze de Correctbooks kunnen gebruiken om beter les te geven”.

Verrassingsbezoek van Ron Boszhard

Scholen kunnen het hele jaar meedoen aan Edukans Schoolmaatjes. Scholen die zich voor 1 maart aanmelden, maken kans op een verrassingsbezoek van Ron Boszhard aan hun school. Aanmelden kan hier >>>