Nieuwsoverzicht
Overstroming verwoest scholen in Malawi

Overstroming verwoest scholen in Malawi

Hevige regenval heeft in Malawi gezorgd voor enorme overstromingen. Bruggen zijn weggeslagen, complete valleien overstroomd en duizenden mensen zijn dakloos. In het gebied zijn 4 Edukans STER-scholen getroffen die in totaal 5.000 kinderen van onderwijs moeten voorzien. Steun de scholen in Malawi:

Stort nu een extra gift >

overstroming malawi

Ingestorte klaslokalen

Esnat: “Het gaat allemaal zo snel dat we niks kunnen meenemen. Al onze schoolspullen, kleding en beddengoed spoelen weg of zijn doorweekt. We hebben geen boeken meer, geen schriften en potloden. Onze klaslokalen worden gebruikt als noodopvang, dus van leren komt voorlopig niks”. De Chikwawa basisschool is er het ergst aan toe: 6 klaslokalen zijn ingestort en meer dan 1.000 kinderen kunnen niet naar school.

Meisjes moeten thuisblijven

Op de school waar leraar Anderson lesgeeft, zijn de gevolgen van de overstromingen duidelijk merkbaar. Zijn school heeft geen schade opgelopen door de overstroming, maar veel leerlingen wonen in overstroomd gebied en hebben moeilijkheden om op school te komen. Vanwege het hoge water, maar ook omdat ze bijvoorbeeld geen schooluniform meer hebben.

De mensen die geen huis meer hebben leven in opvangkampen. Jongens komen nog wel naar school met wat geïmproviseerde kleding, maar voor meisjes ligt dat ingewikkelder. Van hen wordt verwacht dat ze netjes gekleed gaan. Bovendien moeten ze thuis hun moeder ondersteunen bij het puinruimen en schoonmaken na de overstroming. Als zij examens missen, kan dat zomaar betekenen dat ze het schooljaar moeten overdoen.

Help kinderen weer veilig naar school

Edukans wil dat de kinderen zo snel mogelijk weer naar een veilige school kunnen. Voor het herstel van de klaslokalen hebben we ongeveer € 10.000 nodig. Help je mee?

Met jouw extra hulp voor Malawi kunnen we:

  • klaslokalen herstellen op de 4 getroffen STER-scholen
  • toiletgebouwen herstellen
  • een tijdelijke brug aanleggen, zodat kinderen hun school weer kunnen bereiken
  • nieuw schoolmateriaal aanschaffen dat verloren is gegaan door de regen

Ja, ik help de kinderen in Malawi met een extra gift >

Alvast bedankt namens de kinderen, hun ouders en de leerkrachten!

overstroming malawi