Nieuwsoverzicht
“Ik accepteerde dat het mijn lot is om arm te zijn”

“Ik accepteerde dat het mijn lot is om arm te zijn”

Als je 7 broers- en zussen hebt en opgroeit in een arm boerengezin in Ethiopië is de kans klein dat je je school afmaakt. Fanaye (nu 28) moet dus al vroeg gaan werken om bij te dragen aan het gezinsinkomen. “Ik wilde graag een opleiding volgen, maar uiteindelijk gaf ik de hoop op. Ik accepteerde dat het mijn lot is om arm te zijn.”

Fanaye uit Ethiopië

Moeilijke periode

Omdat de verschillende baantjes waarin ze terechtkomt weinig opleveren, besluit ze werk te zoeken in het buitenland. Met hulp van haar zus weet ze geld bij elkaar te krijgen voor een reis naar Saoedi Arabië en daar beleeft ze de moeilijkste periode van haar leven.

“Ik kende alleen mijn moedertaal”

“Ik sprak geen Arabisch, ik kende alleen mijn moedertaal. Mijn baas schold me uit omdat ik niet wist hoe ik met elektrische moest omgaan en misbruikte me. Ik moest vaak huilen en miste mijn familie enorm.”

Betere toekomst

De gedachte aan haar familie thuis in Ethiopië hield haar op de been. “Ik droomde van een betere toekomst voor mijn broertjes en zusjes.” Het misbruik van haar werkgever leidt tot een zwangerschap. Door het harde werk en complicaties komt haar baby 4 weken te vroeg.

Geen inkomen

Nu ze ook de zorg voor haar dochtertje heeft, houdt Fanaye het leven in Saoedi Arabië niet langer vol. Ze gaat terug naar Ethiopië, maar daar wordt het leven niet bepaald makkelijker voor haar. Ze heeft nog steeds gezondheidsproblemen als gevolg van de zwangerschap en zware bevalling. In de periodes waarin ze te ziek is om te werken, zit ze zonder inkomen.

Een vak leren in Ethiopië

Kort geleden hoorde Fanaye dat onze Ethiopische partner haar heeft geselecteerd voor een opleiding tot naaister. “Deze kans kwam op het perfecte moment. Ondanks de helse omstandigheden in Saoedi-Arabië, overwoog ik om terug te gaan. Het leek mijn enige kans om aan geld te komen. Gelukkig kan ik nu in Ethiopië een vak leren. Als ik klaar ben met mijn opleiding ga ik in een kledingfabriek aan de slag én kan ik zelf kleren naaien voor mijn dochter!”⁣