Nieuwsoverzicht
Tijd voor MAX: onderwijs, de kans van je leven

Tijd voor MAX: onderwijs, de kans van je leven

Op maandag 5 november vraagt het tv-programma Tijd voor MAX om 17.10 uur op NPO 1 aandacht voor het belang van onderwijs. Wereldwijd gaan 264 miljoen kinderen en jongeren niet naar school of ze stoppen voortijdig. Te gast zijn Edukans-ambassadeurs Nick & Simon en Daisy Mertens, verkozen tot Leraar van het Jaar in 2016. Zij bezoekt scholen in Ethiopië en ervaart waarom veel kinderen daar de basisschool nooit afmaken.

Nick Schilder en Simon Keizer zingen voor het eerst samen op de middelbare school. Nu zetten ze zich in voor het belang van goed onderwijs wereldwijd als ambassadeurs van Edukans. “Met heel weinig geld kun je veel veranderen. Edukans is een integere organisatie. Ze zorgen voor de basis van ieder mens: onderwijs”, aldus Nick Schilder.

Ethiopië
94 procent van alle kinderen in Ethiopië gaat naar school. Dat lijkt positief, maar ontzettend veel kinderen maken de basisschool nooit af. Overvolle klaslokalen en slecht opgeleide docenten zorgen voor onderwijs van lage kwaliteit.
Daisy Mertens geeft in Nederland les aan groep 8. Als World Teacher ging ze met Edukans mee naar Ethiopië om haar ervaringen en kennis te delen. Nu, zes jaar later, bezoekt Mertens de school opnieuw en ziet met eigen ogen hoeveel verschil Edukans heeft gemaakt. Zes jaar geleden maakte slechts 40% van de leerlingen deze basisschool af, nu is dat al meer dan 80%. “De basis van het onderwijs begint bij liefde voor het kind en passie voor je vak. Maar je hebt wel de middelen en de kennis nodig om kinderen actief te laten leren. Edukans zorgt daarvoor”, zegt Mertens.

Ze ontmoet ook de 9-jarige Adisu. Hij brengt zijn jongere zusje elke ochtend naar de basisschool. Vervolgens verdient Adisu geld voor het hele gezin, alhoewel hij zelf ook dolgraag naar school zou gaan. Een situatie waar veel kinderen op het platteland in verkeren.

Tijd voor MAX
Maandag 5 november
Om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os & Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl