Nieuwsoverzicht
Gratis les via Skype

Gratis les via Skype

Kinderen in Afrika lesgegeven via Skype. Gratis. En in deze lessen samen nadenken over mondiale issues. De Vlaamse leerkracht Koen Timmers start komend jaar innovatieve leerplatforms, waarvan Edukans er één ondersteunt.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het curriculum. De lessen focussen op thema’s als armoede, gelijkheid tussen mannen en vrouwen en klimaat. “Daaraan koppelen we vakken zoals wiskunde en natuurkunde”, legt Koen Timmers uit. “Leerlingen moeten bijvoorbeeld bepalen hoe groot de plastic soep is. Op die manier zijn ze niet alleen aan het rekenen, maar denken ze écht na over het klimaatprobleem.”

1.000 meesters en juffen
Van iedere les – die 3 uur duurt – neemt een lokale leerkracht 2 uur voor zijn rekening. In het derde uur is er ruimte voor interactie met een school uit een ander deel van de wereld. Dankzij eerdere projecten van Timmers staat een netwerk van 1.000 leerkrachten klaar om de online lessen te geven. Nieuwe lestechnieken staan hierin centraal. Timmers: “Je kunt leerlingen op de klassieke manier iets leren over zonnepanelen. Maar met lego kun je ze ook een dorp laten bouwen dat op zonnepanelen draait. Ook de game Minecraft zetten we in. Bij wiskunde kun je het spel bijvoorbeeld gebruiken om bepaalde vormen te visualiseren.”

Levenservaring
Timmers – die dankzij zijn onderwijsinnovaties al voor de tweede keer kans maakt op de prijs voor beste leerkracht ter wereld – kijkt uit naar de samenwerking tussen leerlingen en leerkrachten uit verschillende continenten. Komend jaar starten de Skype lessen voor enkele duizenden leerlingen in Tanzania, Oeganda en Nigeria. “Mijn doel is een miljoen leerlingen over vijf jaar. Maar ik wil vooral bereiken dat leerlingen via deze lessen belangrijke levenservaring opdoen.”