Nieuwsoverzicht
Postcode Loterij schenkt ruim 357 miljoen euro aan goede doelen

Postcode Loterij schenkt ruim 357 miljoen euro aan goede doelen

Goede doelen waren opnieuw de winnaars op het jaarlijkse Goed Geld Gala waar de Postcode Loterij de opbrengsten uit de lotverkoop van het afgelopen jaar verdeelt. Dankzij de loterijdeelnemers ontvangen 112 goededoelenorganisaties die werken aan een betere wereld een financiële bijdrage. Edukans is heel blij met het mooie bedrag van €500.000 voor de verbetering van onderwijs wereldwijd. Acteur en milieuactivist Leonardo DiCaprio sprak de aanwezigen toe in Koninklijk Theater Carré. Toptennisser en filantroop Rafael Nadal was namens zijn Rafa Nadal Foundation aanwezig.

€500.000 voor Edukans

Een veilige keuze voor vrouwen

Rutgers ontvangt een donatie van 11,9 miljoen euro uit het Droomfonds van de Postcode Loterij. Rutgers gaat met de schenking veilige abortusmiddelen wereldwijd beschikbaar maken en vrouwen in Ethiopië en Kenia voorlichten over voorbehoedsmiddelen, en veilige abortus. Jaarlijks ondergaan circa 22 miljoen vrouwen een onveilige abortus, waardoor er per jaar 5 miljoen vrouwen achterblijven met ernstige complicaties zoals onvruchtbaarheid en chronische ontstekingen. Deze en vele andere donaties maakte de Postcode Loterij bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Koninklijk Theater Carré.

Een greep uit de donaties

Vele Nederlandse organisaties werden verblijd met extra schenkingen naast hun jaarlijkse vaste bijdrage. Zo krijgt de Waddenvereniging ruim 5 miljoen euro extra voor de definitieve aanleg van de vismigratierivier bij de Afsluitdijk, ontvangt IVN 1,8 miljoen euro extra voor de aanleg van 100 minibossen in Nederland en kan Fossielvrij NL 1 miljoen euro tegemoet zien voor haar inzet voor de transitie naar duurzame energie. Dankzij een bijdrage van 1 miljoen euro kan het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel een tweede locatie openen in Rotterdam, waar vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van verwaarlozing, geweld, misbruik en uitbuiting worden geholpen.

Extra miljoenen voor noodhulp

Wereldwijd blijft het aantal humanitaire crises toenemen. Door conflicten zijn meer mensen dan ooit op de vlucht. Veel van deze mensen worden onder erbarmelijke omstandigheden opgevangen. Naast het conflict in Syrië gaat het bijvoorbeeld om de Rohingya in Myanmar en Bangladesh. Maar ook ontwikkelingen gerelateerd aan klimaatverandering dragen ertoe bij dat mensen afhankelijk worden van noodhulp. Door deze ontwikkelingen ontstaat grote druk op noodhulporganisaties. De Postcode Loterij schenkt daarom Artsen zonder Grenzen, het Nederlandse Rode Kruis en Stichting Vluchteling elk een extra bijdrage van 4,3 miljoen euro, in te zetten waar de nood het hoogst is.

Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling: “Ik ben diep geroerd. Deze extra bijdrage is enorm belangrijk. Niet alleen voor ons als organisatie, maar nog meer voor de 65 miljoen vluchtelingen wereldwijd. Of je een euro wel of niet hebt in een conflict gebied, maakt een wereld van verschil voor het verlenen van hulp. Alleen al voor de basis gezondheidszorg zijn veel mensen afhankelijk van mobiele klinieken, want een gewone kliniek is vaak te ver en te duur. Met deze geweldige bijdrage kunnen wij deze mensen en veel andere mensen blijven helpen! Deelnemers bedankt!”

Leonardo DiCaprio spreekt klimaatzorgen uit

Acteur en milieuactivist Leonardo DiCaprio sprak namens de door hem in 1998 opgerichte stichting, de Leonardo DiCaprio Foundation (LDF). In zijn speech sprak hij zijn zorg uit over de onomkeerbare effecten die hebzucht en onverschilligheid hebben op onze planeet. Dit besef leidde tot de oprichting van zijn foundation, waarmee hij wil werken aan een oplossing om het tij te keren en zoveel mogelijk mensen hiertoe in beweging te krijgen. DiCaprio: “Als we meer vernieuwers hebben als de Postcode Loterij, die zorgen voor veel geld waarmee we een echt, tastbaar verschil kunnen maken, dan hebben we een kans dat we het tij nog kunnen keren en deze prachtige planeet kunnen beschermen.” Na zijn speech werd DiCaprio verrast met een cheque van 900.000 euro voor zijn foundation. Met deze bijdrage kan de LDF wereldwijd werken aan een gezond klimaat, het beschermen van bedreigde diersoorten en het herstellen van ecosystemen.

Recordbedrag voor goede doelen

Dankzij de 2,9 miljoen deelnemers groeide de opbrengst van de Postcode Loterij het afgelopen jaar naar ruim 715 miljoen euro. Omdat de loterij de helft van de opbrengsten schenkt aan goede doelen, groeide ook deze bijdrage, met bijna 16 miljoen euro. De ruim 357 miljoen euro die de Postcode Loterij dit jaar doneert aan goede doelen is verdeeld onder 112 organisaties. In totaal heeft de loterij sinds 1989 ruim 5,4 miljard euro geschonken aan goede doelen. Een overzicht van alle schenkingen is terug te vinden op de website van de Postcode Loterij.