Nieuwsoverzicht
Geen geld om examen te doen

Geen geld om examen te doen

Niet naar school kunnen, omdat je ouders geen geld hebben om je examenpapieren te laten printen. Het is maar moeilijk voor te stellen. En toch is dat precies het verhaal van Kambani Banda (16). Hij woont in het kleine dorpje Kumitumbu in Malawi. Kambani stond op het punt om examen te doen in grade 7, toen hij moest stoppen met school. In Malawi moeten studenten hun eigen examens printen, omdat de school daar vaak geen geld voor heeft. De ouders van Kambani zijn te arm voor het printen van de papieren. Zijn moeder Felicia voedt hem en zijn broertjes en zusje grotendeels alleen op. Geld voor schoolspullen of zelfs eten heeft het gezin nauwelijks.

Dokter of leraar: het maakt niet uit
Felicia – die ook in de ouderraad van de Mchuchu school zit – heeft een duidelijke mening over de keuze van haar zoon om te stoppen met school. “Ik vond het heel erg dat hij niet meer naar school ging. Ik was vastbesloten om hem overtuigen dat het niet goed is voor zijn toekomst.” Felicia is 38 en maakte zelf nooit de basisschool af. “Ik wil dat mijn kinderen een betere toekomst hebben dan ik ooit heb gehad.” Kambani: “Door de verhalen van mijn moeder realiseerde ik me dat het niet slim was om te stoppen met school.” Felicia: “De andere ouders in de ouderraad hielpen me om hem te overtuigen. Hij was bang dat de andere leerlingen hem uit zouden lachen als hij terug naar school zou komen, omdat hij zo ver achterloopt. Ik zei dat ik dat niet zou laten gebeuren.” Felicia is heel blij dat haar zoon weer naar school gaat. “Of hij nou dokter of leraar wordt, het maakt niet uit! Dat hij naar school gaat en daardoor later een baan kan vinden, is al genoeg.”

Kambani doet dankzij zijn vastberaden moeder Felicia toch examen.

Een goede lerares
Naast zijn moeder is er ook nog iemand anders heel blij dat Kambani weer naar school gaat. Zijn lerares Florida geeft sinds twee jaar les op de Mchuchu school. “Kambani is een goede student, ik ben blij dat hij weer terug is.” Florida wil haar studenten zoveel mogelijk leren, zodat zij zich kunnen ontwikkelen en zichzelf kunnen redden later. Ze kreeg een training van Edukans om een betere leraar te worden en haar leerlingen op een actieve manier te betrekken bij de les. “Mijn leerlingen krijgen nu huiswerk en werken in groepjes om de lesstof beter te begrijpen. Ze praten en vragen meer.” De resultaten spreken voor zich. Florida: “Mijn leerlingen vind het leuker in de klas en ze halen beter cijfers.”

Dromen voor de toekomst
Kambani’s toekomst ziet er weer rooskleurig uit. Zijn favoriete vakken zijn Engels, wiskunde en seksuele vorming. Dit jaar doet hij examen. Zijn moeder zet nu geld opzij om dit te kunnen betalen. “Mijn droom is om leraar te worden.”