Nieuwsoverzicht
“Wij zijn overlevers!”

“Wij zijn overlevers!”

Barah-uit-Syrie“We woonden in een kamp voor Palestijnse vluchtelingen vlakbij Damascus. We zaten midden tussen de bombardementen. Een school en een moskee dichtbij ons huis werden verwoest. Ik heb mensen zien sterven”, vertelt de 14-jarige Barah met ernstige ogen. Ze vluchtte met haar ouders, broers en zus naar Libanon toen de oorlog in Syrië uitbrak.

Ontsnapt aan bruut geweld

“Het leven in Syrië was goed. Mijn vader werkte in de bouw. Er was voldoende werk en ons gezin had altijd te eten. Toen het te gevaarlijk werd, was het kamp waarin we woonden binnen 5 uur volledig leeg. Iedereen probeerde tegelijk te ontsnappen aan het brute geweld. We woonden een tijdje bij mijn tante in Damascus, maar vluchtten uiteindelijk naar dit kamp in Libanon.”

Het leven gaat door

Barah’s vader is gelaten onder de situatie waar zijn gezin zich in bevindt: “In het Ain al-Hilweh kamp is het prima. Het voelt als thuis. We creëren zo goed als het gaat een leven voor onszelf. Waar we ook gaan, daar zorgen we voor. We zijn overlevers!” Over of hij zich veilig voelt met zijn gezin is hij duidelijk. “We maken onszelf wijs dat we veilig zijn. We maken er grapjes over. We lachen en we liegen tegen onszelf. Veilig of niet, we moeten door met ons leven.”

Examen doen

Doordat ze moest vluchten heeft Barah twee jaar school gemist. In Libanon ging ze eerst naar een lokale school. “Ik werd daar gediscrimineerd en kon de lessen niet goed volgen vanwege de taal.” Libanese kinderen krijgen vaak in het Engels of Frans les, maar Barah spreekt – net als de meeste vluchtelingenkinderen uit Syrië – alleen Arabisch. Dankzij de steun van de donateurs van Edukans kan zij naar een school die lesgeeft in het Syrische curriculum. “Nu gaat het heel goed op school! Volgend jaar ga ik terug naar Damascus om examen te doen. Mijn droom is om modeontwerpster te worden.”

Dank u wel!

Eind 2015 vroegen wij u kinderen zoals Barah te helpen. Met onze campagne voor vluchtelingenkinderen haalden wij € 90.000 op. Met dit bedrag konden we onder andere zorgen voor twee containerscholen. Daarnaast trainden we 50 leraren om beter les te geven én zorgden we dat 47 Syrische jongeren hun middelbare school af konden maken. Ook in 2017 blijven we Syrische vluchtelingenkinderen helpen met onderwijs. Omdat ieder kind de kans van zijn leven verdient. Dank u wel voor uw aanhoudende steun!

 

Aantal scholen 5
Aantal kinderen 950
Aantal leerkrachten 50
Bijdrage Edukans € 90.000
Partners LSESD en JCC

Noodonderwijs in Libanon
Libanon, een land met ongeveer 4 miljoen inwoners, vangt 1,5 miljoen geregistreerde Syrische vluchtelingen op. Bijna de helft van deze vluchtelingen zijn kinderen. Kinderen die onderwijs nodig hebben. Voor hun toekomst, maar ook om weer structuur en houvast te voelen. Een goede getrainde leraar is daarbij van onschatbare waarde. Edukans traint leraren, maar zorgt bijvoorbeeld ook voor tijdelijke schoollocaties en helpt jongeren bij het afmaken van hun opleiding.