Nieuwsoverzicht
Tweede Kamer wil perspectief voor Afrikaanse jeugd

Tweede Kamer wil perspectief voor Afrikaanse jeugd

PerspActive is verheugd dat de Kamer zich uitspreekt over een stevige inzet op het bieden van perspectief aan jongeren in Afrika. Op 22 en 23 november vond de begrotingsbehandeling Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking met minister Kaag plaats. Afgelopen dinsdag werd de motie Voordewind (ChristenUnie) en Kuik (CDA) hierover aangenomen.

Afrikaanse bevolking verdubbelt

In 2050 zal de bevolking in Afrika naar verwachting zijn verdubbeld. Als deze jongeren en hun gezinnen zichzelf zullen willen onderhouden, zijn er jaarlijks zo’n 20 miljoen nieuwe banen nodig. Afrikaanse jongeren ontbreekt het nu vaak aan middelen en vaardigheden om in hun eigen bestaan te voorzien, zoals toegang tot leningen en kapitaal, ondernemerschap en aansluiting op de arbeidsmarkt.

Lokaal perspectief

Bijdragen aan lokaal perspectief voor jongeren betekent stevig investeren in een goede aansluiting van beroepsopleidingen op de arbeidsmarkt en ondernemerschap. Daarnaast liggen er kansen in het financieren van start-ups en het opschalen van veelbelovende bedrijven in arbeidsintensieve sectoren waar voor jongeren veel baankansen zijn, zoals de landbouw.

Samenwerking

Afrikaanse landen hebben zelf een verantwoordelijkheid om werkgelegenheid voor jongeren te bevorderen. Maar maatschappelijke organisaties, die veel ervaring hebben met capaciteitsopbouw van gemarginaliseerde groepen, kunnen in samenwerking met overheden en bedrijven bijdragen met kennis, investeringskapitaal en markttoegang.

Divers pakket aan interventiemaatregelen

In de komende periode consulteert de minister veel betrokken partijen voor haar nieuwe beleidsnota. Met vele jaren ervaringen in diverse Afrikaanse landen en een divers pakket aan interventiemaatregelen (Jobbooster, Agribusiness Booster, iMPACT Booster, Capital 4 Development, ICCO Terrafina Microfinance, EmployAble, Agriskills) leveren de leden van PerspActive graag een bijdrage aan de beleidsnota wat betreft de aanpak van jeugdwerkloosheid.

PerspActive is een samenwerkingsverband van negen Nederlandse organisaties werkzaam op gebied van ontwikkelingssamenwerking. PerspActive bestaat uit Edukans, Leger des Heils, Leprazending, Light for the World, Red een Kind, Tear, Wilde Ganzen, Woord en Daad en ICCO Cooperation. Meer informatie vind je op de website van PerspActive.