Nieuwsoverzicht
“Respect voor positieve leraren”

“Respect voor positieve leraren”

Gymlerares Linda van der Valk (36) reisde afgelopen zomer met World Teacher naar Kenia. Het hielp haar om een betere docent te worden. “Ik kreeg zoveel respect voor de leraren daar. Ze waren zo positief, ondanks de minimale middelen.”

“Ik liep altijd al met het idee om naar Afrika te gaan. Omdat ik van reizen houd, maar ook om de kinderen waaraan ik lesgeef, beter te begrijpen. Veel van mijn leerlingen op de Haagse basisschool waar ik werk, hebben Afrikaanse wortels. Toen de kinderen en hun ouders hoorden dat ik naar Afrika ging, wilden ze er alles van weten.”

Gymdocente Linda van der Valk in Kenia
Linda geeft een gymles in Kenia

Positiviteit

“Toen ik de armoede in Kenia voelde, rook en vast kon pakken, begreep ik pas hoe het is om in armoede te leven. Ik zag kinderen met maar één schoen en potloden die gedeeld moesten worden. De positiviteit van de leraren maakte indruk. Ze probeerden goed les te geven, ondanks de minimale middelen.”

Betere docent

“We moesten terug naar de basis van het onderwijs en creatief zijn. Het overleggen met andere docenten, schoolleiders en PABO-studenten was daarbij echt een toegevoegde waarde. Je leert van elkaar. Zo’n ervaring helpt om een betere docent te worden.”

Terug in Nederland

“Terug op mijn basisschool in Den Haag, heb ik een mini-tentoonstelling opgehangen in de hal naar de gymzaal. De kinderen vonden het leuk om te zien waar ik geweest was en stelden vragen. Waarom hielden de kinderen op die foto mijn haar vast? Ik vertelde hen dat ze benieuwd waren hoe mijn haar was, ze wilde het even aanraken. Ook de ouders en mijn collega’s wilden weten hoe het was geweest. Die betrokkenheid zal ik niet snel vergeten.”

Wil jij als onderwijsprofessional ook mee op een reis die jouw kijk op je vak verandert? Lees meer over World Teacher.