Nieuwsoverzicht
PerspActive: blij met trendbreuk ontwikkelingsbudget in regeerakkoord

PerspActive: blij met trendbreuk ontwikkelingsbudget in regeerakkoord

In het regeerakkoord dat vandaag is gepresenteerd, maakt de nieuwe regering meer dan 400 miljoen euro per jaar extra vrij voor ontwikkelingssamenwerking, een trendbreuk met vorige jaren waarin jaarlijks 1 miljard werd bezuinigd. Marinus Verweij, voorzitter van PerspActive: “We zijn blij dat de nieuwe regering het belang weer inziet van ontwikkelingssamenwerking. Dit is hard nodig om te werken aan toekomstperspectief voor jongeren in Afrika.”

Meer banen

Juist om de grondoorzaken van migratie aan te pakken en bij te dragen aan lokaal toekomstperspectief moet het kabinet verder kijken dan de ring om Europa. Volgens PerspActive moet de focus van het nieuwe ontwikkelingsbeleid liggen op Afrika en met name op het creëren van kansen voor jongeren in Afrika. Verweij: “In 2050 is Afrika’s bevolking verdubbeld en zal de gemiddelde leeftijd 18 jaar zijn. Als deze jongeren zichzelf en hun gezinnen willen kunnen onderhouden zijn jaarlijks meer dan 20 miljoen nieuwe banen nodig.” Het vergroten van toekomstperspectief kan door het aanbieden van goede opleidingen, door te bemiddelen tussen bedrijven en jongeren, door de landbouwsector te innoveren en weer aantrekkelijk te maken en door ondernemingszin te stimuleren.

Maatschappelijk middenveld

De nieuwe regering onderstreept ook het belang van het maatschappelijk middenveld. Maatschappelijke organisaties zijn nodig voor het duurzaam en inclusief maken van ontwikkeling. Het zijn immers niet alleen overheden en bedrijven die ontwikkeling aanjagen.  Maatschappelijke organisaties staan middenin de samenleving, vervullen een essentiële rol als waakhond en pleitbezorger en zijn in staat uitgesloten groepen te bereiken en te vertegenwoordigen. Verweij: “Wereldwijd staan maatschappelijke organisaties sterk onder druk. Het is daarom goed dat de regering het belang van deze organisaties onderstreept, ook om de duurzame ontwikkelingsdoelen te halen.”

Over PerspActive

PerspActive is een coöperatie van negen christelijke ontwikkelingsorganisaties, opgericht in september 2016. PerspActive bestaat uit Edukans, Leger des Heils, Leprazending, Light for the World, Red een Kind, Tear, Wilde Ganzen, Woord en Daad en ICCO Cooperation.