Nieuwsoverzicht
Macy volgde een Edukans training in actief lesgeven

Macy volgde een Edukans training in actief lesgeven

Macy
©Jacco van Laar

Macy is een 19-jarige pabo-student die haar opleiding volgt in Blantyre, Malawi. De opleiding duurt 2 jaar, waarvan ze ondertussen 1 jaar heeft afgerond. Macy loopt stage op een basisschool in een dorp net buiten Blantyre. Ze geeft les aan 65 kinderen tussen de 7 en 12 jaar.

Eerst zelf een oplossing bedenken

Dankzij Edukans kreeg Macy een training in actief lesgeven; een lesmethode waarbij de kinderen zelf actief bezig moeten met de lesstof waardoor ze veel meer opsteken. “We stellen vragen aan de kinderen en we discussiëren over onderwerpen. Ik vraag mijn leerlingen eerst om zelf met een oplossing of antwoord te komen. Pas daarna leg ik uit hoe iets echt in elkaar zit.”

‘DE LEERLINGEN IN MIJN KLAS BLIJVEN GRAAG LANGER’

Hoe het vroeger was

Toen Macy nog op de basisschool zat, ging het lesgeven er heel anders aan toe. “De leraren voedden ons, zoals dat heet. Ze dicteerden en wij herhaalden wat ze zeiden of schreven het op. Er was geen echt contact en je werd niet zelf aan het denken gezet. Op die manier kan je alleen een vraag beantwoorden als die op exact dezelfde manier wordt gesteld. Daardoor begrijp je minder. De nieuwe generatie krijgt met deze andere manier van lesgeven de kans om veel meer te leren.”

HELP ONS DOCENTEN ALS MACY TRAINEN!

Verandering kost tijd

Soms is het lastig om als 19-jarige oudere docenten te vertellen hoe het beter kan. “Ze staan er niet altijd voor open. Ze zeggen soms: je zult onze manier vanzelf gaan waarderen. Ik denk dat het nog veel tijd gaat kosten voordat zij inzien dat deze manier van lesgeven echt een grote vooruitgang is.”

Leuke lessen

Gelukkig geven de kinderen in de klas Macy enorm veel energie. “Ze vinden mijn lessen leuk. En de kinderen blijven graag 45 minuten langer hangen. Waarom? Ik ben heel vriendelijk. We zijn als broers en zussen.”