Nieuwsoverzicht
“Ik dacht dat ik het best aardig deed”

“Ik dacht dat ik het best aardig deed”

Mohammed Said is 21 en nu al directeur van een school in Bohole, Ethiopië. De school heeft 3 lokalen en telt 108 leerlingen. Mohammed volgt sinds begin dit jaar een bijscholingscursus van Edukans. Hoewel hij directeur is van de school, heeft hij maar een jaar pabo achter de rug. “Ik kan nog heel veel leren, vooral hoe ik mijn leerlingen meer bij de les kan betrekken. Ik dacht dat ik het best aardig deed, maar ik merk nu dat het echt nog veel beter kan!”

Mohammed Said
©Jacco van Laar

Actief lesgeven

“Op de pabo hebben we wel veel stof behandeld, maar tijdens de cursus leer ik hoe ik de leerlingen ermee kan laten werken. Bij rekenen gebruiken de kinderen bijvoorbeeld steentjes en takjes. Spelenderwijs steken ze veel meer op. Bij taal werken we veel met oude verhalen in Afar, onze lokale taal.”

Ouders

“Het werk op de school in Bohole is zwaar. Het dorpje ligt in een woestijngebied waar vooral nomaden wonen. Het kan erg heet worden, soms boven de 50 graden.” De school is een eenvoudig gebouwtje van takken met een golfplaten dak. Elektriciteit, stromend water of een toiletgebouw zijn er niet. “En we hebben nog een probleem: de meeste ouders vinden school helemaal niet belangrijk. Ik moet regelmatig bij ouders langs om hen te overtuigen hun kind naar school te sturen.”

School afmaken

“Op mijn school geven we les aan groep 1 tot en met 4. Om de basisschool af te maken, moeten de kinderen naar Aysaita. Dat is ongeveer een uur lopen hier vandaan. De meeste kinderen maken daarom nooit de basisschool af. Ik hoop dat we snel meer lokalen, boeken en leerkrachten krijgen, zodat kinderen hier hun school kunnen afmaken.”

Wil jij leraren zoals Mohammed steunen met een bijscholingscursus? Je kunt direct doneren.