Nieuwsoverzicht
73% van moeders in Malawi wilde geen kind

73% van moeders in Malawi wilde geen kind

Edukans deed onlangs onderzoek onder ruim 600 jongeren in Malawi en bracht in kaart hoe het is gesteld met hun seksuele en reproductieve gezondheid. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 311 mannen en 305 vrouwen in de leeftijd van 10 tot en met 27 jaar.

Seksueel actief
Uit het onderzoek komt onder andere naar voren dat jongeren in Malawi al vroeg seksueel actief zijn. 67% van de ondervraagden is voor hun 16de al seksueel actief. Een groot deel (26%) heeft zelfs geslachtsgemeenschap voor hun 13de levensjaar. 7% van de ondervraagden is seksueel actief tussen de 7 en 9 jaar.

Tienerzwangerschappen
In Malawi worden veel meisjes al rond hun 15de moeder. Opvallend resultaat uit het onderwijs is dat 73% van de moeders aangeeft op het moment van zwangerschap eigenlijk geen kind te willen. De vroege zwangerschappen hebben een desastreus effect op de scholing van jongeren. 87% van de tienermoeders stopte met school. Voor 74% van de tienervaders geldt hetzelfde. Daarmee lopen zij de kans mis om zich te ontwikkelen, een baan te vinden en te ontsnappen aan armoede.

Wat doet Edukans?
Edukans vindt dat deze jongeren de kans moeten krijgen om zich te ontwikkelen en te investeren in hun toekomst. We werken samen met scholen, leraren en ouders om te zorgen dat meisjes niet langer uitgehuwelijkt worden en zowel jongens als meisjes hun school afmaken.