Nieuwsoverzicht
Jongerenclubs strijden tegen kindhuwelijken in India

Jongerenclubs strijden tegen kindhuwelijken in India

Kamalini Pradhun
“Mijn familie vond dat ik ze ten schande had gemaakt.”

Dit is Kamalini Pradhun. In haar dorp heeft Edukans een jongerenclub opgericht en getraind om leeftijdgenoten, ouders en de hele gemeenschap te overtuigen dat kindhuwelijken écht niet kunnen. Kamalini is een ervaringsdeskundige: “Ik moest trouwen op mijn 15e en heb nu twee kinderen. Mijn man en schoonfamilie behandelden me slecht en maakten met helemaal gek”, vertelt Kamalini over die periode in haar leven.

Genegeerd en uitgehongerd
Toen ze terug ging naar huis, werd ze door haar ouders volledig genegeerd. Ze had haar familie te schande gemaakt en kreeg zelfs niet te eten. “De jongerenclub heeft me gered uit mijn isolement. Ik vind het geweldig dat ik nu ook zelf een bijdrage kan leveren om kindhuwelijken te stoppen.”

Wat doet Edukans?
Op het platteland van India zijn kindhuwelijken een diepgeworteld probleem. Door armoede en de traditionele rol van vrouwen, worden veel meisjes thuisgehouden en al jong uitgehuwelijkt. Naar school gaan is er niet bij! Ze worden alleen voorbereid op hun dienende en verzorgende taak als echtgenote en moeder.

Edukans vindt dat deze meisjes ook de kans moeten krijgen om zich te ontwikkelen en te investeren in hun toekomst. We werken samen met scholen, leraren en ouders om te zorgen dat meisjes niet langer uitgehuwelijkt worden en hun school afmaken:

• We verbeteren het onderwijs op 50 scholen, zodat bijvoorbeeld het schoolmanagement en leraren meer oog hebben voor de rechten van meisjes.
• Hierdoor krijgen 3.000 kinderen de kans van hun leven.
• We geven 300 docenten bijscholing en trainen ze in het geven van seksuele voorlichting.
• We betrekken de ouders en gemeenschap bij school, zodat zij overtuigt raken dat onderwijs belangrijk is.
• We richten jongerenclubs op waarin meisjes en jongens leren over hun rechten en praten over taboes.

Help je mee?
Kindhuwelijken uitroeien kunnen we niet alleen! We hebben jouw hulp daar hard bij nodig. Zeg jij nee tegen kindhuwelijke en ja tegen onderwijs?