Nieuwsoverzicht
Verhaal
Jongeren Aisha, Kevin én Maxwell staan nu zelf voor de klas!

Jongeren Aisha, Kevin én Maxwell staan nu zelf voor de klas!

Werken aan een duurzame en inclusieve toekomst begint bij jongeren. Zij zijn degene die onze wereld de komende decennia vormgeven. Wij geloven in het talent van jongeren zoals Aisha, Kevin en Maxwell uit Kenia. Ze volgden via Edukans een opleiding en staan nu zelf voor de klas!

Voor het verhaal van Aisha, Kevin en Maxwell reizen we af naar Nairobi in Kenia. Samen met digital design school NairoBits trainen we hier jongeren in webdesign, creatieve multimedia en ondernemerschap. Maxwell Olingo (24) studeerde ooit af bij NairoBits en geef nu zelf les in programmeren. Een perfecte cirkel!

Edukans-NL-Maxwell-Olingo-NairoBits-jongeren-opleiding-Kenia-7-stappen-model
Maxwell (24) studeerde ooit af bij NairoBits en geeft er nu zelf les!

De arbeidsmarkt op

Edukans draagt bij aan dit lokale initiatief om jongeren zoals Maxwell goed getraind de arbeidsmarkt op te sturen. En dat lukt! Hij traint jongens en meiden van een jaar of 18 in programmeren. De groep afgestudeerde webdesigners vult straks een mooi gat in de arbeidsmarkt op.

Edukans-NL-Maxwell-Olingo-NairoBits-jongeren-opleiding-Kenia-7-stappen-model-lesgeven
Lesgeven in programmeren.

Rooskleurige toekomst

Kevin Isaac (26) vertelt dat er veel veranderd is in zijn leven sinds hij afstudeerde van zijn opleiding webdesign. Zijn inkomen is gestegen, hij heeft werkervaring opgedaan bij verschillende bedrijven en is nu ook zelf trainer bij NairoBits. Kevin: “De toekomst ziet er alleen rooskleuriger uit als je hard werkt en voortbouwt op het fundament dat je hebt.”

Rolmodel

Ook Aisha Rachid (27) kreeg bij NairoBits een training en staat nu zelf voor de groep als technisch mentor. Naast dit werk doet ze vrijwilligerswerk in het dorp waar ze opgroeide. Ze geeft les aan jonge meisjes. En dat vindt ze ontzettend belangrijk. “Zij zijn mijn hoop voor de toekomst. De meisjes groeien op in achtergestelde gemeenschappen, waar je normaal dit soort kansen niet krijgt. Ik wil ze zoveel mogelijk bijbrengen van wat ik op mijn opleiding heb geleerd. En ik wil ze laten weten hoeveel er mogelijk is, ook voor meiden!”

Edukans-NL-Aisha-Rachid-NairoBits-jongeren-opleiding-Kenia-7-stappen-model
Aisha (27) staat nu zelf voor de klas en is een rolmodel voor meiden uit haar geboortedorp.

7-stappenmodel

Met het 7-stappenmodel gaat Edukans de uitdaging aan om jeugdwerkloosheid te verminderen. Eerst brengen we de arbeidsmarkt in kaart en ontwikkelen we bijpassende functieprofielen. Daarna ontwikkelen we relevante trainingen en leiden we leraren op. Door samen te werken met opleidingen en bedrijven zorgen we ervoor dat vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten.

In 7 stappen naar een goede baan? Bekijk in de (Engelstalige) video hoe dat werkt!