Nieuwsoverzicht
Nieuws
Terugblik op een zeer geslaagde online editie van Edukans Going Global

Terugblik op een zeer geslaagde online editie van Edukans Going Global

Het was dan eindelijk zover! De speciale digitale editie van Going Global Oeganda 2022. In de voorjaarsvakantie wisselden we online uit met 27 Nederlandse en 27 Oegandese middelbare scholieren. Met als doel aandacht te vragen voor onderwijs: van groot belang na de bijna 2 jaar waarin scholen in Oeganda gesloten zijn geweest. We kijken terug op een zeer geslaagde week, waarin Nederlandse en Oegandese leerlingen over elkaars land, cultuur en onderwijs leerden.

Het was intens, mooi, interessant, soms ontroerend en altijd toevoegend. Over toekomstdromen, onderwijs en kansen(on)gelijkheid. En het bewijs is geleverd: vriendschappen maken kan door een laptopscherm. Het is de leerlingen ondanks de afstand écht gelukt om met elkaar de diepte in te gaan!

Edukans Going Global feb. 2022 - NL - Uganda

“Het was zó veel mooier, beter dan we hadden verwacht. Ontroerend eigenlijk: twee werelden die – soms – door het scherm heen breken en elkaar raken.”
Edukans-collega Henk van der Leen

Onvergetelijke ervaring

Een week lang communiceren met leeftijdsgenoten aan de andere kant van de wereld in Oeganda, dát is bijzonder! Elke ochtend was er online contact aan de hand van bepaalde thema’s. Er werd gewerkt aan het realiseren van (nog) beter onderwijs in Nederland en Oeganda. Leerlingen kunnen invloed hebben op dit proces! Elke middag waren er identieke offline activiteiten in beide landen. Deze werden gefilmd en de volgende ochtend wordt er dan weer gestart met de filmbeelden van de dag ervoor. Zo hebben we ondanks de afstand het voor de leerlingen toch heel beeldend gemaakt en kreeg je het gevoel écht samen te zijn.

Edukans Going Global feb. 2022 - NL - Uganda

Slotbijeenkomst

De uitwisselingsweek werd afgesloten met een lobby-bijeenkomst, die gelijktijdig plaatsvond in Oeganda en Nederland. In Oeganda waren zo’n 50 ouders, leerkrachten en beleidsbepalers aanwezig, die de krachtige boodschap van 27 Oegandese leerlingen in ontvangst namen: ‘zet op onze scholen in op minder (lijf)straffen, meer toegang tot water en tot beschikbare zorg en goede hygiëne. Want dat zorgt ervoor dat wij beter kunnen leren’. Deze drie punten zijn gedurende de week door de Oegandese leerlingen bepaald en de speeches werden met hulp van de Nederlandse leerlingen voorbereid. In Nederland zullen de leerlingen hun verhalen delen door presentaties te geven op hun middelbare school, en in Oeganda gaan de leerlingen aan de slag met de follow-up activiteiten die tijdens de lobby-bijeenkomst zijn geformuleerd.

Vrienden voor het leven

Deze week bleek maar weer dat de diepste kern van het Going Global-programma toch echt ‘het willen leren kennen van de ander’ is. Er is een unieke band opgebouwd tussen jongeren die elkaar vooraf niet kenden en die als vrienden uit elkaar gaan aan het eind van de week. Dit was een prachtige eerste digitale editie van Going Global!