Nieuwsoverzicht
‘Per ongeluk’ zwanger

‘Per ongeluk’ zwanger

Sauda woont in Mangochi in Malawi, op anderhalf uur rijden van Lake Malawi. Ze is 15 jaar en aan haar gezicht kun je zien dat ze in haar jonge leven al veel te veel meegemaakt heeft. Haar blik staat ernstig als ze vertelt. “Ik woon bij mijn oma, omdat mijn beide ouders zijn overleden. Mijn oma doet haar best, maar we zijn erg arm.” Sauda raakte op 14-jarige leeftijd zwanger en was gedwongen om te stoppen met school.

Edukans / www.jaccovanlaar.com

Seksualiteit taboe
“Mijn vriendje ging er gelijk vandoor toen hij hoorde dat ik zwanger was. Ik stond er helemaal alleen voor. Vlak na de geboorte overleed mijn baby. Dat was heel erg, maar betekende wel dat ik weer terug naar school kon.” In Malawi weten de meeste meiden en jongens weinig over seksualiteit. Er wordt niet gesproken over ongesteld worden, veilig vrijen of zelf mogen kiezen wanneer je met iemand naar bed gaat. Thuis en ook op school zijn de onderwerpen taboe. Het gebeurt dan ook heel vaak – zoals bij Sauda – dat jonge meisjes moeten stoppen met school, omdat ze ‘per ongeluk’ zwanger raken.

My World My Life club
Edukans zorgt ervoor dat seksuele vorming een vast onderdeel van het onderwijs is en er op een zinvolle en open manier gepraat wordt over seksualiteit. Bijvoorbeeld door de oprichting van My World My Life clubs, waarin jongeren onder begeleiding praten over deze onderwerpen. Sauda sloot ook aan bij de club op haar school, toen ze terugkeerde na het verlies van haar baby. “Ik leer er over veranderingen in mijn lichaam en hoe ik voor mezelf kan zorgen. Ik wil echt geen vriendje meer, want ik ben heel bang om weer zwanger te worden. Ik wil me focussen op school en iemand worden in het leven. Mijn grote voorbeeld is mijn lerares Mrs. Banda.”