“Ik denk aan al die ambitieuze jongeren”
Een baan, geld verdienen. Dat hadden de jongeren die Edukans bereikt vroeger niet voor mogelijk gehouden. Soms moesten ze op jonge leeftijd al stoppen met school, omdat ze vastliepen of omdat hun ouders het niet meer konden betalen.
Vervolgopleidingen zijn er lang niet altijd in ontwikkelingslanden. En doordat de kwaliteit van opleidingen te wensen overlaat, zijn jongeren zelfs mét diploma vaak niet interessant voor de arbeidsmarkt. De kans om via Edukans een opleiding met baankans te volgen, grepen de jongeren dus met beide handen aan.
Opnieuw thuis
En toen kwam Covid-19. Alles ligt stil en wéér zitten deze jongeren thuis. Ik kan er soms wakker van liggen en denk aan al die ambitieuze jongeren die hun opleiding niet af kunnen maken. Haken zij straks weer aan? Anderen waren net klaar met hun opleiding en stonden op het punt te gaan werken.
Maar bedrijven zijn dicht of werken op halve kracht, zodat ze geen nieuwkomers kunnen gebruiken. Ook stagiairs zitten thuis.
Mondkapjes
In onze projecten in Kenia en Bolivia leiden we jongeren op voor de horecasector. Gaan de horecaondernemingen het overleven? Hebben de jongeren straks weer een baan of stage? Soms biedt de overheid ondersteuning, maar meestal is het eenmalig en of het genoeg is? In Ethiopië zien we dat textielbedrijven nu mondkapjes produceren. Dat noem ik kansen pakken!
Facebook-les
En ik denk aan al die praktijkdocenten die ik soms zelf heb getraind. Online lesgeven is meestal geen optie. De jongeren hebben hooguit een smartphone met zeer beperkte internetbundel.
Een uitzondering is Bolivia: daar geven gastronomie en bakkerij-docenten van onze partner Manq’a sommige lessen op afstand. Jongeren die geen device hebben, kregen een tablet. Daarnaast krijgen ze via Facebook workshops van professionele chefs.
Studenten binnenboord
En vanuit huis doen we er bij Edukans alles aan om jongeren aangehaakt te houden. Soms is dat ook simpelweg het regelen van voedselpakketten voor studenten, zoals in Ethiopië. De stagevergoeding was voor deze jonge mensen het enige inkomen. Zo houden we elk beroepsonderwijsproject onder de loep: wat is nodig om studenten binnenboord te houden? En nu ik niet zelf naar de projecten toe kan: wat kan tóch doorgaan? Voor alles geldt: zo goed en kwaad als het gaat. Maar het gaat. Want dat zijn wij aan deze jongeren verplicht. En dat verdienen zij.
Ivonne de Moor, expert beroepsonderwijs bij Edukans
Meer weten? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan