Alle projecten
Boliviaanse jongeren aan de slag in de horeca
Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

La Paz, Bolivia

Boliviaanse jongeren aan de slag in de horeca

Dit project is afgerond. Door onze samenwerking met het project Manq’a heeft de organisatie nu een netwerk van meer dan 200 bedrijven voor stages en terugkoppeling over het functioneren van de jongeren. De bedrijven worden Amigos de Manq’a (vrienden van Manq’a) genoemd. Hiermee hebben wij het contact met de arbeidsmarkt verbeterd en de kansen voor Boliviaanse jongeren vergroot.

Bolivia is het armste land van Zuid-Amerika. Er wordt veel fastfood gegeten, terwijl het land ooit juist een rijke eetcultuur had. Dankzij het door Edukans ondersteunde project Manq’a leren kansarme jongeren koken volgens gezonde, traditionele recepten. Na hun opleiding kunnen ze aan de slag in de gastronomische sector of ze beginnen een eigen zaak. Zo krijgen zij een kans om iets van hun toekomst te maken en wordt gezond voedsel voor steeds meer mensen beschikbaar!

Koken met ‘vergeten’ ingrediënten

Op in totaal 11 scholen in de steden El Alto en Sucre leren Boliviaanse jongeren koken met ‘vergeten’ ingrediënten. Ze maken gerechten klaar volgens gezonde, traditionele recepten, maar dan in een modern jasje.

De basisopleiding duurt 5,5 maanden. Daarna gaan de jongeren op zoek naar een baan of ze kiezen nog een specialisatie. Een specialisatie duurt 3 maanden. De verplichte stage die onderdeel is van de specialisatie zorgt regelmatig dat de jongeren een baan aangeboden krijgen!

Lees het verhaal van Kevin: “Ooit open ik mijn eigen café”

Planmatig werken

De jonge koks leren planmatig te werken. Ze moeten bijvoorbeeld zelf de benodigde ingrediënten verzamelen en meenemen naar school. Het eindproduct proberen ze te verkopen. Vaak lukt dat zelfs al voordat het gemaakt is, want buren, vrienden en familie blijken enthousiaste afnemers.

Manq'a Bolivia

Edukans traint docenten

Alle Manq’a docenten zijn experts in hun vakgebied (koken), maar hebben geen onderwijsachtergrond. Edukans brengt hen onderwijsvaardigheden bij, zodat de jongeren nog beter kunnen leren. Inmiddels hebben we zelfs al een aantal docenten opgeleid tot trainer. Zij scholen dus hun collega’s bij!

Contact met de arbeidsmarkt

Edukans traint ook andere werknemers van Manq’a. We leren ze om nauw contact te onderhouden met de arbeidsmarkt. Zo weten ze waar vraag naar is en kunnen ze hun trainingen actueel en relevant houden. Dit maakt de kans groter dat de afgestudeerde jongeren een baan vinden. Manq’a heeft nu een groot netwerk van cateraars, hotels en restaurants. Studenten kunnen hier stage lopen en werk vinden.

Online koken in coronatijd

Bolivia gaat extreem zwaar gebukt onder de corona-pandemie. Latijns-Amerika kent een van de hoogste besmettingscijfers ter wereld. Manq’a zet alles op alles om de opleiding van de jongeren door te laten gaan. Zij krijgen nu online les van hun docenten en volgen via Facebook de workshops van chefs. Zelfs het toetsen gaat digitaal: via Zoom laten studenten zien welke kooktechnieken zij beheersen.

Deze docent neemt zijn kookles op, zodat studenten hem thuis kunnen bekijken.
Created by potrace 1.10, written by Peter Selinger 2001-2011

La Paz, Bolivia

Doel

Kansen creëren voor Boliviaanse jongeren.

Hoe

Door kansarme jongeren op te leiden voor een baan in de gastronomische sector.

Hoeveel jongeren willen we met dit project kansen geven?

900

Jongeren horeca Kenia

Steun onze projecten en geef een jongere de kans van zijn leven!

Edukans is een erkend goed doel. Dit betekent dat u er als donateur op kunt vertrouwen dat uw donatie op verantwoorde wijze wordt besteed.
  • Met € 15 ondersteun je de ontwikkeling van relevante beroepsopleidingen voor jongeren.

Andere projecten

Edukans werkt aan grote en kleine onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Bekijk hier een aantal van onze andere projecten.

Social

Partners & keurmerken

  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij