Boliviaanse jongeren aan de slag in de horeca

Beroepsopleidingen

Boliviaanse jongeren aan de slag in de horeca

Bolivia is het armste land van Zuid-Amerika. Er wordt veel fastfood gegeten, terwijl het land ooit juist een rijke eetcultuur had. Dankzij het door Edukans ondersteunde project Manq’a leren kansarme jongeren koken volgens gezonde, traditionele recepten. Na hun opleiding kunnen ze aan de slag in de gastronomische sector of ze beginnen een eigen zaak. Zo krijgen zij een kans om iets van hun toekomst te maken en wordt gezond voedsel voor steeds meer mensen beschikbaar!

kansarme Boliviaanse jongeren

Koken met ‘vergeten’ ingrediënten

Op in totaal 11 scholen in de steden El Alto en Sucre leren Boliviaanse jongeren koken met ‘vergeten’ ingrediënten. Ze maken gerechten klaar volgens gezonde, traditionele recepten, maar dan in een modern jasje.

De basisopleiding duurt 5,5 maanden. Daarna gaan de jongeren op zoek naar een baan of ze kiezen nog een specialisatie. Een specialisatie duurt 3 maanden. De verplichte stage die onderdeel is van de specialisatie zorgt regelmatig dat de jongeren een baan aangeboden krijgen!

Lees ook het verhaal van Kevin: “Ooit open ik mijn eigen cafetária”

Planmatig werken

De jonge koks leren planmatig te werken. Ze moeten bijvoorbeeld zelf de benodigde ingrediënten verzamelen en meenemen naar school. Het eindproduct proberen ze te verkopen. Vaak lukt dat zelfs al voordat het gemaakt is, want buren, vrienden en familie blijken enthousiaste afnemers.

Manq'a Bolivia

Edukans traint docenten

Alle Manq’a docenten zijn experts in hun vakgebied (koken), maar hebben geen onderwijsachtergrond. Edukans brengt hen onderwijsvaardigheden bij, zodat de jongeren nog beter kunnen leren. Inmiddels hebben we zelfs al een aantal docenten opgeleid tot trainer. Zij scholen dus hun collega’s bij!

Contact met de arbeidsmarkt

Edukans traint ook andere werknemers van Manq’a. We leren ze om nauw contact te onderhouden met de arbeidsmarkt. Zo weten ze waar vraag naar is en kunnen ze hun trainingen actueel en relevant houden. Dit maakt de kans groter dat de afgestudeerde jongeren een baan vinden. Manq’a heeft nu een groot netwerk van cateraars, hotels en restaurants. Studenten kunnen hier stage lopen en werk vinden.

Doel

Kansen creëren voor Boliviaanse jongeren.

Hoe

Door kansarme jongeren op te leiden voor een baan in de gastronomische sector.

Hoeveel jongeren willen we met dit project kansen geven?

900

    Met € 15 per maand steun je een meisje op een internaat, zodat ze haar school kan afmaken (maandelijks opzegbaar).

     

Doneer direct

Andere actuele projecten