Nieuwsoverzicht
Verhaal
Zij maken werk van hun toekomst

Zij maken werk van hun toekomst

De jeugdwerkloosheid in Kenia is enorm. Om jongeren aan een baan te helpen, verbetert Edukans beroepsopleidingen. Hierdoor wordt het diploma dat je haalt een heel waardevol stukje papier: het verandert de rest van je leven. Prisicillah, Diana en Phelix maken werk van hun toekomst.

Prisicillah: “Met ICT kan ik voor mijn gemeenschap het verschil maken”

Als je opgroeit in de grootste sloppenwijk van Nairobi (en de tweede van heel Afrika), liggen de toekomstkansen niet voor het oprapen. Prisicillah (22) nam de kans om een ICT-opleiding te volgen dan ook met beide handen aan. “Ik heb het nu financieel heel zwaar, maar deze opleiding geeft mij zoveel mogelijkheden! Mijn passie is human-centered design, en het inzetten van ICT voor sociale vraagstukken. Na mijn opleiding wil ik heel graag apps ontwikkelen die de mensen in mijn gemeenschap verder helpen. Bijvoorbeeld apps die mensen leren ondernemen, of helpen bij het werken op afstand.” En Prisicillah droomt verder: “Ik zou het geweldig vinden om voor een internationale organisatie te werken zoals de Verenigde Naties. En bij te dragen aan projecten die het verschil maken. Inkomensgenererende projecten voor jongeren bijvoorbeeld. Of de school waar ik nu mijn opleiding volg.”

Diana: “Als ik kind wilde ik al kok worden”

Vol trots laat Diana haar gerecht zien. Zelfgemaakt in de hotelkeuken waar ze stageloopt. “Als klein kind wilde ik al kok worden. Ik had nooit gedacht dat dit zou lukken. Maar hier sta ik!” In het verbeteren van de Keniaanse beroepsopleidingen heeft Edukans één doel: zorgen dat jongeren na hun opleiding een baan krijgen. We werken nauw samen met het lokale bedrijfsleven. Hierdoor zijn studenten verzekerd van de broodnodige praktijkervaring en leren zij voor een beroep waar vraag naar is. Zoals in Mombasa, de woonplaats van Diana. In deze kustplaats is grote behoefte aan extra horecapersoneel nu het toerisme na de coronacrisis weer aantrekt. Diana’s stagebegeleider, zelf kok, is vol lof over zijn pupil: “We zijn blij met Diana! Ze werkt snel en heel zelfstandig.”

Phelix: “Ik leerde om elke kans te pakken”

“Voordat ik mijn opleiding begon, was het leven zacht gezegd niet makkelijk. Ik had geen idee wat ik wilde. Omdat ik niet kon doorleren na school, zat een baan waarmee ik voldoende geld zou verdienen er niet in.” Phelix startte de horeca-opleiding en dat bleek een schot in de roos. En niet alleen omdat er in hem een waar horecaman schuilt. “Ik leerde bijvoorbeeld ook mezelf te presenteren bij sollicitaties. En sociale vaardigheden waardoor ik denk ik een betere werknemer ben. Mijn docenten leerden me om niet in mijn comfortzone te blijven hangen, maar elke kans te pakken. Nu ben ik bartender. Cocktails zijn mijn specialiteit. Ik hou enorm van wat ik doe. Over een tijdje wil ik graag docent worden en mijn eigen bar openen, dan kan ik mijn vaardigheden overbrengen op andere jongeren.”

Lees hoe we 3.000 jongeren aan een baan helpen