Nieuwsoverzicht
Verhaal
“Oegandese leerlingen hebben veel minder vrijheid”

“Oegandese leerlingen hebben veel minder vrijheid”

Even was het vreemd, videobellen met Oegandese leerlingen die je helemaal niet kent. Nora Scheepers en Fay van Es deden het. Afgelopen maand waren zij twee van de 27 Nederlandse middelbare scholieren die met het Edukansprogramma Going Global online uitwisselden met 27 Oegandese schoolgenoten. Een volle week leerden ze – via het laptopscherm – elkaars land, cultuur én onderwijs kennen. Het vreemde was er snel af. “Ons eerste gesprek sloten we af met ‘love you!’”.

Elke leerling kreeg een Oegandese ‘buddy’. Nora en Fay trokken een hele week digitaal op met Joseph en Joan. “We vonden het bijzonder hoe open Joseph en Joan waren. We leerden elkaar echt goed kennen, er was al snel vertrouwen. Ze deelden ook heftige dingen. Over familieleden die zijn overleden. En over de vader van Joseph, die werkt in Tokio. Het is de enige manier om geld te verdienen voor zijn gezin. Hij is nog tot Kerst weg. Dat kun je je toch niet voorstellen, dat je maar één keer per jaar je vader ziet.”

Fay (links) en Nora (rechts) videobellen met Joan en Joseph in Oeganda.

Fout

“We hebben natuurlijk veel gepraat over hoe het op onze scholen is. Het is ongelofelijk dat het onderwijs in Oeganda twee jaar heeft stilgelegen. Terwijl wij onze lessen online konden volgen.” Doel van de Going Global uitwisseling is dat leerlingen zelf tot ideeën komen om hun onderwijs te verbeteren. Fay en Nora verbazen zich erover dat lijfstraffen op Oegandese scholen nog regelmatig voorkomen: “Als je een fout maakt, krijg je een tik. Sowieso kennen de jongeren in Oeganda minder vrijheden dan wij. Wij mogen bijvoorbeeld na school zelf kiezen wat we gaan doen. Zij niet, dat bepalen hun ouders.”

Lobby voor beter onderwijs

De uitwisselingsweek werd afgesloten met een lobby-bijeenkomst, die gelijktijdig plaatsvond in Oeganda en Nederland. In Oeganda waren zo’n 50 ouders, leerkrachten en beleidsbepalers aanwezig, die de krachtige boodschap van 27 Oegandese leerlingen in ontvangst namen: ‘zet op onze scholen in op minder (lijf)straffen, meer toegang tot water en tot beschikbare zorg en goede hygiëne. Want dat zorgt ervoor dat wij beter kunnen leren’. Indrukwekkende speeches van de Oegandese leerlingen, voorbereid samen met de Nederlandse jongeren.

Joan, Joseph en hun medescholieren komen met verve op voor beter onderwijs.

Fay en Nora kijken terug op een bijzondere week. Waarin de gelijkenissen tussen beide werelden misschien nog meer bijblijven dan de verschillen. “Uiteindelijk willen we allemaal gewoon goed les, een fijne familie, en een goed leven.”

Lees ook: Terugblik op Edukans Going Global 2022