Nieuwsoverzicht
Nieuws
Read 5, nominate 5, donate 5

Read 5, nominate 5, donate 5

Veel kinderen in ontwikkelingslanden leren nooit goed lezen. Terwijl dit juist zó belangrijk is om goed te kunnen leren en om later mee te kunnen draaien in de maatschappij. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het plezier dat lezen kan geven!

Social media challenge

Daarom lanceert Edukans de Read 5, nominate 5, donate 5 challenge op social media:

  • Read 5: lees 5 minuten voor aan je hond, je buurvrouw, je kind of je beste vriend.
  • Nominate 5: nomineer 5 mensen om het belang van lezen verder te verspreiden.
  • Donate 5: doneer € 5 aan Edukans, zodat we nóg meer kinderen goed kunnen leren lezen.

Read 5 Nominate 5Donate 5

 

 

 

 

 

 

 

Grote leerachterstanden

Nu in de meeste ontwikkelingslanden scholen dicht zijn vanwege het coronavirus lopen kinderen grote leerachterstanden op. Thuis voorlezen is in de meeste landen geen gewoonte. Vaak omdat ouders analfabeet zijn, maar ook omdat ze zulke lange werkdagen maken dat er geen tijd meer overblijft om samen een boekje te lezen.

Bij leren lezen draait het om meters maken: hoe meer je oefent, hoe beter je het leert. Thuis samen lezen, zorgt ervoor dat kinderen plezier krijgen in lezen. En wie plezier heeft in lezen, leest meer én blijft lezen.

Lezen cruciaal op de weg naar een goede toekomst

Goed leren lezen is cruciaal op de weg naar een goede toekomst. Want als je goed kunt lezen, heb je een grotere kans op een baan en verdien je een hoger salaris. Bovendien hebben goede lezers een betere gezondheid, omdat ze meer kennis hebben van gezondheidskwesties. Simpelweg doordat ze daarover kunnen lezen.

Ook op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen heeft lezen een positief effect. Mensen die verhalen lezen, leren zich inleven in de verhaalpersonages. Onderzoek laat zien dat onze hersenen weinig onderscheid maken tussen ervaringen die we zelf meemaken en ervaringen waarover we lezen. Inleven in verhaalpersonages helpt ons om ons ook in te leven in ‘echte’ mensen.

Doe mee met de Read 5, nominate 5, donate 5 challenge en help ons het belang van leren lezen te verspreiden! Met jouw donatie help je ons bovendien nóg meer kinderen goed te leren lezen.