Nieuwsoverzicht
Nieuws
Vrouwenrechten in coronatijd

Vrouwenrechten in coronatijd

“Een nieuwe generatie vrouwelijke leiders komt eraan!” De Zuid-Afrikaanse Naadiya Moosajee is mede-oprichter van WomEng, in 22 landen wereldwijd actief om meer vrouwen de techniek in te krijgen. “Wij zetten ons, ook in deze crisis, in voor probleemoplossende Changemakers.”

Samen met Edukans, VSO, Forum for African Women Educationalists (FAWE) en Afrika Youth Movement (AYM) vormt WomEng het samenwerkingsverband Vuvuzela. Samen zetten wij ons in voor vrouwenrechten, met onderwijs als belangrijkste katalysator. In coronatijd een extra uitdaging, maar ook zo verschrikkelijk belangrijk, benadrukt Naadiya. 

Kritisch blijven

“In veel Afrikaanse landen werden vanwege covid-19 al snel complete lockdowns ingevoerd, gehandhaafd door politie en het leger. Allerlei noodwetten worden ingevoerd – presidenten kunnen nu veel meer maatregelen nemen dan normaal. Maatschappelijk organisaties, die normaalgesproken kritisch zijn op overheden, hebben nu geen stem. Niemand kan in de toekomst kijken; het is al een uitdaging om de komende paar dagen door te komen dus je weet niet hoe het zal gaan. Maar het is belangrijk dat het geen glijdende schaal wordt en dat mensen op de lange termijn hun rechten niet kwijtraken. Daar zullen we scherp op blijven.”

vrouwenrechten corona

Keuzes in onzekere tijden

“De gevolgen voor de economie zijn nu al enorm. Veel bedrijven zijn gesloten, restaurants zijn dicht, mensen raken hun baan kwijt. De concurrentie zal straks enorm zijn, studenten kunnen geen stages vinden en mannen worden over het algemeen vaker aangenomen dan vrouwen.

Daarom trainen we senior managers in verandermanagement in onzekere tijden. Hoe kom je tot juiste keuzes tijdens een crisis respons? Verschillende perspectieven helpen daarbij. Daarom nemen we in de training onder meer het belang van diversiteit en inclusie mee, net als de weerbaarheid van de gemeenschap waar je deel van uitmaakt.”

Ontwikkelingen in een stroomversnelling

“Het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten bij meisjes is een van onze speerpunten. We hebben het grootste netwerk van vrouwelijke ingenieurs ter wereld, met zo’n 10.000 leden wereldwijd. Zij zetten zich in om barrières te doorbreken. We helpen ze om nog betere activisten en ambassadeurs te worden – nu allemaal via virtuele trainingen. Zo werken we samen aan een volgende generatie vrouwelijke leiders, opgeleid als ingenieurs.”

Ondernemende probleemoplossers

“Op de middelbare school wordt vaak gevraagd: ‘Wat je later wil worden?’ Wij gooien de vraag om: ‘Welk probleem wil je oplossen?’ Ondernemende mensen die uit de gemeenschap zelf komen – de problemen die ze tegenkomen kennen ze van binnen en buiten. Zo komen ze tot geweldige oplossingen die kunnen zorgen voor grote veranderingen.”

“De focus op onderwijs in combinatie met techniek is wat het samenwerkingsverband Vuvuzela uniek maakt. We helpen kinderen en jongeren om de wereld analytisch te bekijken. Vrouwen hebben een eigen manier van denken. Als je dat combineert met training in technische vaardigheden, kom je tot de meest innovatieve oplossingen.”