Nieuwsoverzicht
Verhaal
“De volgende keer vraag ik of mijn ouders willen meeluisteren”

“De volgende keer vraag ik of mijn ouders willen meeluisteren”

Zemen (14) uit Ethiopië is ambitieus. “Voor de corona-pandemie was ik de beste van mijn klas. Ik wil graag arts worden, zodat ik vrouwen op het platteland kan helpen bij hun bevalling.”

Helpen op de boerderij

Maar sinds haar school dicht is vanwege het coronavirus staat Zemen voor flinke uitdagingen. “Mijn ouders geven me geen ruimte om te studeren. Ze vragen me steeds om op de boerderij te helpen of klusjes in huis te doen. Ik zie dat ook bij mijn klasgenoten. Het zijn drukke tijden en iedereen moet helpen op de boerderij.”

Zemen radioles Ethiopië
Zemen (rechts op de foto) luistert naar de Edukans radio-uitzending.

Thuis studeren

Sinds kort luister Zemen naar de radio-uitzendingen van Edukans voor kinderen, ouders en docenten. “Op de radio hoorde ik een kind vertellen over hoe je thuis kunt studeren. En een docent zei dat je van school materialen kunt lenen, dat wist ik nog niet. Er waren ook ouders die vertelden hoe je je kind thuis kunt ondersteunen. Dat bracht me op het idee mijn ouders te vragen of ze me willen helpen om thuis te studeren.”

Lees meer over de radio-uitzendingen >>>

“De volgende keer vraag ik of mijn ouders meeluisteren”

Zemen vindt het interessant om te horen hoe leeftijdsgenoten met de situatie omgaan. “Ik mis mijn vrienden en leraren ontzettend. Vooral het samen studeren in de schoolbibliotheek. Gelukkig wonen een paar van mijn klasgenoten vlakbij, zodat we elkaar toch af en toe kunnen opzoeken.”

Ze merkt dat het voor drukke ouders goed uitkomt dat hun kinderen thuis zijn door de lockdown. “Alle ouders die ik ken zetten hun kinderen aan het werk, we hebben haast geen tijd om te lezen of schoolwerk te doen.” Maar ze heeft goede hoop dat de radio-uitzendingen van Edukans hier verandering in brengen. “De volgende keer vraag ik of mijn ouders willen meeluisteren. Misschien begrijpen ze dan dat het belangrijk is dat ik thuis de ruimte krijg om schoolwerk te doen.”

Help je mee?

Jij kunt ons helpen om te zorgen dat kinderen als Zemen toch kunnen blijven leren. Ook nu de scholen in Ethiopië dicht zijn vanwege de corona-pandemie. Met jouw donatie kunnen we elke werkdag radiolessen uitzenden, boordevol tips voor ouders, kinderen en leerkrachten.

Een donatie doen