Nieuwsoverzicht

Edukans in de Vice Versa Banenspecial

Lichtvoetig beweegt Maureen Aoko Oile (24) zich door de keuken van het luxe St. Johns Manor-hotel in Kisumu, een stad in West-Kenia ter grootte van Utrecht. Ze lacht verlegen om de speelse opmerkingen van collega’s, terwijl ze haar gerechten nauwgezet in de gaten houdt. Haar witte koksmuts en schort steken fel af tegen de zwartgeblakerde pannen en fornuizen.

Edukans Kenia
Een student en trainer aan het werk in de keuken, foto: Jacco van Laar

Werkloos op de bank

Nog niet zo lang geleden zag het leven van Oile er heel anders uit. 5 jaar zat ze werkloos op de bank na afronding van de middelbare school. Ze zocht haar toevlucht tot de verkoop van zelfverbouwde uien en tomaten, samen met haar 4 zussen, moeder en neef. Haar ouderlijk huis telde 12m2; Oile sliep tot haar 17e bij de buren op de grond.

Zeer arm en wees

‘Eh!’ klinkt haar karakteristieke hoge kreet. Ze fronst haar wenkbrauwen: ‘We hadden niets. De kans die ik heb gekregen, heeft ons leven veranderd.’ Haar baan als kok bij St. Johns Manor kreeg Oile via de stichting Ujima, die met ondersteuning van Edukans jaarlijks zo’n 300 jongeren van 18 tot 25 jaar met een moeilijke achtergrond traint in horecawerk en in zachte, sociale vaardigheden, zoals communicatie en het omgaan met conflicten. Bijna allemaal zijn ze zeer arm en wees, met broertjes en zusjes om voor te zorgen.

Lees meer over ons werk in Kenia

Edukans Kenia
Studenten tijdens een training, foto: Jacco van Laar

Leren wat je de wereld te bieden hebt

Ujima heeft als doel de toegang tot de arbeidsmarkt te vergroten voor de meest achtergestelde jongeren. ‘De leerlingen komen van ver’, zegt Clara Masira, het hoofd van het programma. ‘Het eerste wat ze bij ons leren is wie ze zijn en wat ze de wereld te bieden hebben – en dat op waarde te schatten.’

Edukans Kenia
Programmahoofd Clara Masira, foto: Jacco van Laar

Iemand zonder toekomst

Aan wezen kleeft een stigma, licht ze toe; dat van een slachtoffer, iemand zonder toekomst. Het zelfvertrouwen van de jongeren is vaak flink aangetast. Het programma scoort al jaren uitzonderlijk goed: 80% van de studenten bemachtigt een baan na de training, die afsluit met een werkstage van 3 maanden. Het is een hele prestatie in Kenia, het land met veruit de hoogste jeugdwerkloosheidscijfers in Oost-Afrika.

Bekijk ook de video over Tonny (25), die na een van onze trainingen een baan vond in een luxe hotel

Edukans Kenia
Een van de studenten aan het werk in een hotel, foto: Jacco van Laar

7 Steps to Work

Edukans en Ujima bedachten samen het programma 7 Steps to Work om jongeren te trainen die normaal gesproken geen kans krijgen om een beroepsopleiding te volgen. In 7 stappen leren zij de sociale en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om aan de slag te kunnen in de Keniaanse horeca.

We kijken daarbij goed naar welke vaardigheden worden gevraagd op de lokale arbeidsmarkt. De 6 maanden durende trainingsprogramma’s stellen we op in nauw contact met bedrijven. Daarna volgt een stage van 3 maanden, waarbij de jongeren hun kennis in de praktijk brengen en alvast contacten op doen op de arbeidsmarkt.

Dit stuk over ons werk in Kenia komt uit de uitgebreide reportage van Lizan Nijkrake in de nieuwe Vice Versa Banenspecial. Wil je het hele verhaal lezen? Kijk dan op de website van Vice Versa.