Nieuwsoverzicht
K3, kiezen en kleuren (blog Sri Lanka)

K3, kiezen en kleuren (blog Sri Lanka)

Terwijl het buiten stort van de regen, vloeien er binnen enkele tranen van vreugde. Edukans Schoenmaatjes deelt voor het eerst schoenendozen vol cadeaus uit in Sri Lanka. Daarvoor zijn eerst de armste scholen uitgekozen in de regio rond Panadura. We delen uit in nauwe samenwerking met onze sponsor Heutink die hier een fabriek heeft staan. Daar maken ze kwalitatief hoogwaardig educatief materiaal voor Montessori-scholen over de hele wereld. Een team van Heutink-medewerkers helpt vandaag bij het uitdelen.

Johan-van-der-PolsWelkom
Het welkom op de eerste school was bijzonder. In een rijtje stonden enkele kinderen ons op te wachten met een mooie bos bloemen. Een voor een knielden de kinderen voor ons. Dat heet hier in dit boeddhistisc land ‘worship’. Het is de bedoeling dat de volwassene dan een hand op het hoofd van het kind legt. Als zegen. Maar als ook de eerste kinderen die een schoenendoos krijgen steeds knielen, praten we met de leerkrachten. We zijn het met elkaar eens dat het zo teveel van het goede wordt. De versierde en gevulde schoenendozen van kinderen uit Nederland vormen vandaag de zegen die we graag aan de kinderen in Sri Lanka geven.

K3 in uniform?

Als ik na het uitdelen langs de kinderen loop, zie ik dat ze stralen van geluk. Ik stop even bij drie meisjes die een schoenendoos met spulletjes van K3 bekijken. Drie meisjes in Sri Lanka in hun witte schooluniformen kijken naar drie Hollandse en Belgische meisjes die qua kleding precies net zo op elkaar afgestemd zijn. Twee werelden met elkaar verbonden. In mijn beste Engels leg ik uit dat de jurkjes van K3 geen schooluniformen zijn. Maar of ze het helemaal begrijpen??

Uitdelen-Schoenmaatjes-Sri-Lanka

Even stil

Twee dagen later bezoeken we een weeshuis. We spreken met de leiding af om hier geen foto’s te maken. In een klein gezelschap delen we uit. Er is alle tijd om rustig de inhoud van de schoenendozen te bekijken. Bij een wat angstig meisje met staartjes in het haar, zit een tekening in de doos. Er staat een huis op, met een blij meisje met staartjes en een groot hart erbij getekend. We worden even stil. Dan gaat het meisje zitten, pakt een kleurpotlood uit de schoenendoos en kleurt het hart rood in. Mijn hart breekt, zij voelt wat Schoenmaatjes is. Prachtig om opnieuw mee te maken.

Zware regenval en aardverschuivingen

Na de eerste dagen reis ik verder het binnenland in. Hier kom ik in het gebied dat kort geleden getroffen is door zware regenval en aardverschuivingen. Er waren ruim 200 doden en 700.000 mensen raakten dakloos. Langzamerhand hervat het gewone leven zich. Ook op veel scholen is schade en zijn schoolmaterialen onbruikbaar geworden. Op deze scholen gaan we duizenden schoenendozen uitdelen, ook altijd met schoolspullen erin. En we gaan een school kiezen waar we de kinderen met de schoenendozen kunnen filmen. Kiezen is moeilijk, zeker in deze situatie. De keuze gaan we maken in overleg met onze partner hier in Sri Lanka. Zij kennen de situatie op de scholen het beste. En zo werken we altijd bij Edukans. Ik ben benieuwd welke school we op de film terug zien. Jij ook?

To be continued.

Johan van der Pols
Coördinator Edukans Schoenmaatjes