Nieuwsoverzicht
Nieuws
Massale oproep aan kabinet: vang vluchtelingenkinderen uit Griekenland op

Massale oproep aan kabinet: vang vluchtelingenkinderen uit Griekenland op

Meer dan 100 (oud-)politici, hulporganisaties, wetenschappers, artsen, vertegenwoordigers van kerken en moskeeën, gemeenten en prominenten doen gezamenlijk een oproep aan het kabinet om alleenstaande kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen te evacueren. Nog niet eerder was de roep voor opvang van alleenstaande vluchtelingenkinderen in Nederland zo groot.

Catastrofe komt dichterbij

In de Griekse kampen is, met name op de eilanden, een groot gebrek aan medische zorg en hygiëne. Hulporganisaties zijn nu extra bezorgd vanwege het coronavirus. In twee vluchtelingenkampen op het Griekse vasteland zijn 28 mensen positief getest op het coronavirus. Ook op het Griekse eiland Lesbos is besmetting met het coronavirus geconstateerd. In de Griekse kampen, met name op de eilanden, is een groot gebrek aan medische zorg en hygiëne. Een catastrofe in de kampen komt met de dag dichterbij.

Boodschap aan kabinet breed gedragen

Van Ed Nijpels, (oud-minister en partijleider VVD), Job Cohen (Partij van de Arbeid), Jan Terlouw (oud-partijleider, minister en vicepremier D66), Herman Wijffels (CDA) tot aan de Jonge Democraten; de boodschap aan het kabinet wordt breed gedragen door politieke kopstukken en oud-politici uit zowel regeringspartijen als de oppositie. Ook Edukans-directeur Ron Rijnbende tekende het manifest.

Aantal welwillende gemeenten groeit

In Groningen deed burgemeester Schuiling (VVD) donderdag een oproep op het dak van Forum Groningen op het symbolische tijdstip van 11.58 uur (twee voor twaalf) aan het kabinet om 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen in Nederland op te vangen.

De groep gemeenten die bereid zegt te zijn vluchtelingenkinderen op te willen vangen, blijft groeien. Inmiddels hebben 43 gemeenten zich bij de coalitie van welwillende gemeenten aangesloten. Zo sloten de gemeenten Rhenen, Harderwijk en Midden-Groningen zich afgelopen dagen aan. Veel andere gemeenten, waaronder Leiden, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam, gingen hen de afgelopen weken al voor. Ook gemeenten waar partijen als het CDA of VVD onderdeel van het college uitmaken, stemmen voor aansluiting bij de coalitie, zoals Schiedam, Houten, Den Bosch, Breda, Haarlem en Vijfheerenlanden.

Veilig heenkomen voor 1.600 kinderen

Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Portugal, Ierland, Finland, Kroatië, Litouwen, Belgie, Noorwegen en Bulgarije nemen de verantwoordelijkheid voor in totaal 1.600 kinderen en komen hiermee tegemoet aan de noodkreet van Griekenland om voor 2.500 vluchtelingenkinderen een veilig heenkomen te creëren.

“Nederland, wees solidair”

Aanjagers van de coalitie VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for Children roepen het kabinet met klem op het voorbeeld van de andere EU-lidstaten te volgen. De tijd dringt en de situatie is urgent, zo staat in de gezamenlijke verklaring die donderdag wordt gepubliceerd. “Het is onacceptabel dat de staatssecretaris vol blijft houden dat de oplossing in Griekenland ligt. Nederland, wees solidair met Griekenland en landen als Duitsland en Luxemburg die al wel een deel van de kinderen opvangen.”