DARE2GO Suriname

DARE2GO Suriname

In Suriname geen overvolle klassen: je treft er per school zo’n 300 leerlingen. De voertaal is er Nederlands, maar kinderen uit de landelijke gebieden spreken vaak een andere taal. In de klas met die meertaligheid omgaan, is een uitdaging voor de Surinaamse docenten. Ze zoeken naar mogelijkheden om de kwaliteit van de lessen en de resultaten van de leerlingen te vergroten. Wil jij ze ondersteunen? Ken je veel werkvormen en heb je ervaring met differentiëren in de klas? Dan is Suriname dé plek om naartoe te gaan!

Direct aanmelden

DARE2GO Suriname

Programma op maat

In Suriname werkt Edukans samen met een Surinaamse onderwijsstichting in meerdere regio’s. Er wordt sterk gefocust op de ontwikkeling van het basisonderwijs. Meertaligheid en culturele identiteit hebben een belangrijke plek op de lokale Pabo en in het curriculum.

In het binnenland van Suriname is het onderwijs nog sterk in ontwikkeling. Veel gemeenschappen liggen afgelegen, waardoor ontwikkelingen stil staan en niet voldoen aan (inter)nationale normen. Er zijn dus genoeg uitdagingen om mee aan de slag te gaan!

“Ik heb gezien hoe elk klein stapje een groot resultaat kan hebben. Een leerling met ernstige gedragsproblemen ging door kleine, praktische oplossingen en een positievere houding van de leerkracht weer opgewekt naar school. En hij deed zijn best weer in de klas.” – Laura

Met jou en onze partnerorganisatie kijken we naar de behoefte van de scholen en wat jij kan doen vanuit jouw achtergrond en ervaring. We maken hiervoor een programma op maat.

Vaste onderdelen van het programma

De volgende onderdelen staan in elk geval meestal op het programma:

  • Leerkrachten on the job trainen en coachen op het gebied van ‘active teaching and learning’. Je volgt hierbij de werkwijze van Edukans.
  • Ondersteunen bij de implementatie van de ideeën en werkvormen die je introduceert.
  • Workshops geven aan leerkrachten en schoolleiders.
  • Betrekken van ouders en de community bij de school. In een aantal plaatsen is dit een extra speerpunt waaraan je kunt werken. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van ouderbijeenkomsten of het bespreekbaar maken van hulp bij huiswerk door ouders.

DARE2GO Suriname

Waarom Suriname?

Deze avontuurlijke vrijwilligersreis voert je naar de ongerepte binnenlanden van Suriname, vlakbij de Brokopondorivier. Het land is voor een groot deel bedekt met oerwoud dat deel uitmaakt van het Amazonegebied. In het dagelijks leven in Suriname kom je veel Nederlandse invloeden tegen en ook op school wordt Nederlands gesproken.

“Ik ben verliefd geworden op het land en op de mensen. De openheid en gastvrijheid hebben me goed gedaan. Ik ben tot rust gekomen én heb kunnen doen wat ik wilde bereiken.” – Laura

Reisperiode DARE2GO Suriname

Gedurende het schooljaar, voor minimaal 10 weken (okt-dec, februari-april, april-juli). Let op: per jaar kunnen de schoolperiode en bijbehorende vakanties variëren. We kijken graag met jou en de projectpartner naar de meest geschikte periode.

Neem contact met ons op

Ben je geïnteresseerd in vrijwilligerswerk op scholen in Suriname? Neem dan contact met ons op. Of schrijf je in voor de informatiebijeenkomst.

Meld je aan voor de voorbereidingstraining

Of ken je Edukans al, en weet je al zeker dat je de voorbereiding wilt starten? Meld je direct aan

Social

Partners & keurmerken

  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij