DARE2GO Ghana

DARE2GO Ghana

Onderwijs is in Ghana voor iedereen gratis, waardoor veel kinderen naar school gaan. Toch stoppen veel kinderen met school naarmate ze ouder worden. Ghanese leerkrachten zoeken naar manieren om de kwaliteit van de lessen en de leerlingresultaten te vergroten. Lijkt het je leuk om daarbij te ondersteunen? Zit je vol leuke werkvormen en heb je ervaring met differentiëren in de klas? Dan is Ghana een prachtig land met genoeg uitdaging!

Direct aanmelden

De grote uitdaging: álle leerlingen betrekken

In Ghana heeft Edukans een groot programma voor de ontwikkeling van onderwijs op basis- en middelbare scholen. We werken op relatief kleine scholen (ongeveer 300 leerlingen) in voornamelijk landelijk gelegen gebied. Je uitvalsbasis is Ho of Hohoe: gemoedelijke plaatsen waar mensen leven met de dag.

Wat je direct zal opvallen als je een Ghanese school binnestapt: de kinderen spreken weinig Engels en vinden vooral het lezen moeilijk. Hoewel de klassen niet erg groot zijn, is het toch een grote uitdaging om álle kinderen betrokken te krijgen bij de lessen.

DARE2GO Ghana

Programma op maat

In Ghana werkt Edukans intensief samen met een lokale partnerorganisatie aan de ontwikkeling van het onderwijs op basis- en middelbare scholen. Je gaat aan de slag in de bosrijke Volta regio. Met jou en onze partnerorganisatie kijken we naar de behoefte van de scholen en wat jij kan doen vanuit jouw achtergrond en ervaring. We maken hiervoor een programma op maat.

Vaste onderdelen van het programma

De volgende onderdelen staan in elk geval meestal op het programma:

  • Leerkrachten on the job trainen en coachen op het gebied van ‘active teaching and learning’. Je volgt hierbij de werkwijze van Edukans.
  • Ondersteunen bij de implementatie van de ideeën en werkvormen die je introduceert.
  • Workshops geven aan leerkrachten en schoolleiders.
  • Betrekken van ouders en de community bij de school. In een aantal plaatsen is dit een extra speerpunt waaraan je kunt werken. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van ouderbijeenkomsten of het bespreekbaar maken van hulp bij huiswerk door ouders.

Waarom Ghana?

Ghana is enorm veelzijdig. Met ruim 100 verschillende bevolkingsgroepen kent het land een bruisende cultuur en tolerantie is het motto. Het verleden is bewogen. Zo was de Ghanese kust ooit het centrum van de slavenhandel. Tegenwoordig heeft Ghana de bijnaam ‘Afrika voor beginners’, dankzij haar veiligheid en gastvrije bevolking.

“We vonden de Ghanese gastvrijheid erg gaaf om te ervaren. Bij iedereen die je tegenkomt mag je mee eten of gewoon gezellig kletsen.” – Chantal & Sanne

Het groene en bergachtige Voltagebied staat bekend om zijn prachtige watervallen. In de dorpen lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Er wordt geleefd zoals eeuwenlang door heel West-Afrika.

DARE2GO Ghana

Reisperiode DARE2GO Ghana

Gedurende het schooljaar, voor minimaal 10 weken (okt-dec, februari-april, april-juli). Let op: per jaar kunnen de schoolperiode en bijbehorende vakanties variëren. We kijken graag met jou en de projectpartner naar de meest geschikte periode.

Neem contact met ons op

Ben je geïnteresseerd in vrijwilligerswerk op scholen in Ghana? Neem dan contact met ons op. Of schrijf je in voor de informatiebijeenkomst.

Meld je aan voor de voorbereidingstraining

Of ken je Edukans al, en weet je al zeker dat je de voorbereiding wilt starten? Meld je direct aan

Social

Partners & keurmerken

  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij