Veelgestelde vragen Schoolmaatjes

1. Wat is Edukans Schoolmaatjes?

Edukans Schoolmaatjes is een actie voor Nederlandse basisscholen. Leerlingen komen in actie om geld op te halen voor herbruikbare schoolmaterialen voor leeftijdsgenootjes in Ghana. In de klas leren de kinderen met hulp van het Schoolmaatjes lespakket over elkaars cultuur. Doordat de scholieren in Nederland en Ghana vlogs met elkaar uitwisselen wordt de actie extra persoonlijk. De leerkrachten in Ghana zetten de duurzame en herbruikbare schoolmaterialen (Correctbooks) in om beter en leuker les te geven.

2. Ik wilde mijn school eigenlijk aanmelden voor Schoenmaatjes, bestaat dat niet meer?

Dat klopt, Schoenmaatjes hebben we in schooljaar 2018/2019 voor het laatst georganiseerd. Na 24 jaar werd het tijd voor iets nieuws: Schoolmaatjes! Onze nieuwe basisschoolactie is net zo leuk en concreet als Schoenmaatjes, maar een stuk duurzamer en we kunnen er het onderwijs nog meer mee verbeteren.

Bekijk hier het nieuwsbericht.

3. Wie kunnen meedoen aan Edukans Schoolmaatjes?

Alle basisscholen in Nederland! Het lespakket is speciaal ontwikkeld voor de bovenbouw, maar er zijn ook lessuggesties toegevoegd voor de onderbouw. Uit ervaring blijkt dat het vloggen voor de onderbouw nog wel lastig is, aangezien de jongere kinderen meestal nog geen Engels spreken.

In actie komen (bijvoorbeeld met een sponsorloop) kan uiteraard wel met de hele school.

4. In welke periode kan ik meedoen met Schoolmaatjes?

Er zijn 2 periodes waarin je kunt meedoen met Schoolmaatjes. In het najaar (september – november) en het voorjaar (februari – april). Jullie kiezen zelf jullie startdatum.

5. Hoe lang mag de actieperiode duren?

Om het contact met Ghana goed te laten verlopen, vragen we jullie (gerekend vanaf de startdatum) binnen 8 weken alle lessen te doorlopen en in actie te komen.

6. Hoeveel tijd kost het om Schoolmaatjes te organiseren?

De handleiding bevat 6 lessen en duurt in totaal 310 minuten. Vind je dit te lang? Jullie kunnen er ook voor kiezen om het vloggen over te slaan. Dan duurt Schoolmaatjes in totaal 115 minuten. Hierbij is de actiedag en de afsluiting van Schoolmaatjes niet meegerekend.

7. Wat zit er in het Schoolmaatjes lespakket?

Het Schoolmaatjes lespakket bestaat uit:

  • handleiding om de lessen vorm te geven
  • poster om op te hangen in de school
  • sponsorkaarten en doneerkaarten om jullie actie te ondersteunen
  • stickers met een QR-code voor jullie school om gemakkelijk geld in te zamelen
  • stickers voor de kaften van de Correctbooks
  • een Correctbook om als voorbeeld te laten zien in de klas

8. Mag ik ook alleen de handleiding aanvragen en de lessen doen?

Dat kan helaas niet. Bij Schoolmaatjes horen niet alleen de lessen, maar ook het in actie komen voor kinderen ver weg. Zo leren de kinderen in Nederland niet alleen over kinderen in Ghana, maar kunnen zij ook concreet iets doen om hen te helpen.

9. Kunnen we persoonlijk contact hebben met de school in Ghana?

Elke Nederlandse school wordt gekoppeld aan een klas in Ghana. Met deze klas hebben jullie alleen contact via de vlogs, persoonlijk contact onderhouden met de school in Ghana is helaas niet mogelijk.

10. Wat als het onze school niet lukt om € 1.000 op te halen?

Dat is niet erg! Jullie kunnen nog steeds meedoen met Schoolmaatjes. Het enige onderdeel dat jullie dan niet uitvoeren, is het vloggen voor elkaar. Jullie ontvangen wel de startvideo uit Ghana, zodat jullie zien voor wie jullie in actie komen.

11. Hoe kunnen we geld inzamelen?

Jullie kunnen zelf kiezen hoe jullie in actie komen. Organiseer een sponsorloop, een markt of ga de deuren langs om geld op te halen. We voorzien jullie van speciale sponsor- en doneerkaarten om het geld ophalen makkelijk te maken.

12. Hoe kan ik het ingezamelde geld overmaken?

Jullie laten jullie sponsors het geld zoveel mogelijk overmaken via de actiepagina van jullie school. Dit gaat eenvoudig via iDEAL. De sponsor- en doneerkaarten die jullie van ons ontvangen zijn voorzien van een QR-code, waarmee jullie Schoolmaatjes-pagina gemakkelijk te vinden is.

Ook als jullie contant geld hebben ingezameld, kun je dit overmaken via het Actieplatform.

13. Waar wordt het ingezamelde geld aan besteed?

Met ingezamelde geld verrassen we jullie Schoolmaatjes in Ghana met herbruikbare Correctbooks. De schoolklassen in Ghana zijn groot. Met de € 1.000 die jullie ophalen kunnen we een hele Ghanese schoolklas voorzien van Correctbooks en de bijbehorende pennen en inktpotten. Daarbij krijgen de docenten van de school een training in hoe ze de Correctbooks kunnen gebruiken om beter les te geven. Daardoor worden de lessen leuker en leren de kinderen meer (activerende didactiek).

14. Waar sturen we onze versierde kaften naartoe?

Edukans
T.a.v. Schoolmaatjes
Postbus 1492
3800 BL Amersfoort

Vermeld s.v.p. in het pakketje van welke school de kaftjes komen.

15. Kunnen we meerdere kaftjes versieren per leerling?

Ja graag! Jullie halen hopelijk zoveel geld op dat we per leerling meerdere Correctbooks cadeau kunnen doen, dus extra kaftjes zijn heel welkom. Zo krijgt iedere leerling in Ghana een persoonlijk versierd schrift.

16. Hoe maak ik een pagina aan op het Edukans Actieplatform?

Dat doet Edukans voor jullie. Zodra jullie actiepagina op inactievooredukans.nl klaar staat, ontvang je van ons een e-mail waarmee je een wachtwoord kunt aanmaken. Op jullie Schoolmaatjes pagina staat dan direct de eerste vlog uit Ghana klaar!

17. Worden onze vlogs verspreid buiten het Edukans platform?

De vlogs worden via een beveiligde website gedeeld met de school in Ghana. Alleen kinderen van ouders/verzorgers die nadrukkelijk toestemming hebben gegeven mogen te zien zijn in de vlogs.

Edukans kan (beelden uit) de video’s gebruiken voor de promotie van Schoolmaatjes. We voorzien jullie uiteraard van toestemmingsformulieren. Deze staan ook in de handleiding voor docenten. Kinderen die niet gefilmd mogen worden, kunnen een andere rol krijgen in het filmproces (bijvoorbeeld regisseur).

18. Is de actiepagina afgeschermd?

Ja, de persoonlijke omgeving van jullie school is uitsluitend via een speciale link te bereiken. Alleen mensen met de link kunnen de vlogs van jullie school bekijken.

19. Is Edukans van plan ook samen te werken met andere leveranciers voor duurzame schoolmaterialen?

We werken samen met één partij: Correctbook. Hun missie om te strijden tegen analfabetisme door het beschikbaar stellen van herbruikbare schoolmaterialen past heel goed bij de Edukans missie om zoveel mogelijk kinderen te voorzien van goed onderwijs. Zonder de juiste materialen is het immers heel lastig leren.

De Correctbooks worden lokaal (in Afrika) geproduceerd en zijn gemaakt van duurzaam materiaal dat lang meegaat. We zijn erg blij met de partnership met Correctbook en hebben vooralsnog geen plannen om samen te werken met andere partijen.

20. Is het les- en actiemateriaal ook beschikbaar in het Engels?

Het les- en actiemateriaal is helaas alleen beschikbaar in het Nederlands.

21. Kunnen Belgische scholen ook meedoen met Schoolmaatjes?

Nee, helaas is Schoolmaatjes alleen geschikt voor Nederlandse basisscholen.

22. Waar kan ik terecht met vragen?

Je kunt het Schoolmaatjes team bereiken via schoolmaatjes@edukans.nl of via het algemene telefoonnummer van Edukans: 033 460 6010.

23. Waar kan ik extra materialen aanvragen?

Via schoolmaatjes@edukans.nl.