Schoolmaatjes Ghana

Veelgestelde vragen Schoolmaatjes

1. Wat is Edukans Schoolmaatjes?

Edukans Schoolmaatjes is een actie voor Nederlandse basisscholen. Leerlingen komen in actie om geld op te halen voor herbruikbare schoolmaterialen voor leeftijdsgenootjes in Kenia. De leerkrachten in Kenia zetten de duurzame en herbruikbare schoolmaterialen (Correctbooks) in om beter en leuker les te geven.

2. Ik wilde mijn school eigenlijk aanmelden voor Schoenmaatjes, bestaat dat niet meer?

Dat klopt, Schoenmaatjes hebben we in schooljaar 2018/2019 voor het laatst georganiseerd. Na 24 jaar werd het tijd voor iets nieuws: Schoolmaatjes! Onze nieuwe basisschoolactie is net zo leuk en concreet als Schoenmaatjes, maar een stuk duurzamer en we kunnen er het onderwijs nog meer mee verbeteren.

3. Wie kunnen meedoen aan Edukans Schoolmaatjes?

Alle basisscholen in Nederland! De kant-en-klare acties zijn geschikt voor kinderen uit alle klassen, zodat jullie echt samen in actie komen voor jullie Schoolmaatjes ver weg.

4. In welke periode kan ik meedoen met Schoolmaatjes?

Dat mag je zelf weten. Sommige scholen hebben al een vast actiemoment voor het goede doel, zoals de Koningsspelen of een decembermarkt. Andere scholen kijken per jaar wanneer er tijd is voor een actie. Zodra je je school aanmeldt kun je van start.

5. Hoeveel tijd kost het om Schoolmaatjes te organiseren?

Dit heb je zelf in de hand. Je moet in elk geval tijd inplannen voor het voorbereiden en uitvoeren van de actie en voor het versieren van de kaftjes voor de Correctbooks. Voer je op een grootse manier actie, dan gaat er wat meer tijd in zitten dan wanneer je bijvoorbeeld voor de Schoolmaatjes Boekenmarkt kiest.

6. Wat voor materialen krijg ik voor mijn Schoolmaatjes actie?

Na jouw aanmelding kun je meteen van start. Je ontvangt een mail met alle informatie die je nodig hebt:

  • Over het aanmaken van een actiepagina voor jouw school, voor het online inzamelen van geld.
  • Uitleg over de 3 kant-en-klare acties, inclusief draaiboek en downloadbare sponsorkaarten.

Per post ontvang je daarnaast een tweetal posters en én de stickers voor de kaftjes van de Correctbooks.

7. Hoe kunnen we geld inzamelen?

Jullie kunnen zelf kiezen hoe jullie in actie komen. Kies één van de 3 kant-en-klare acties die Edukans heeft bedacht of verzin zelf een leuke actie. We voorzien jullie van speciale sponsorkaarten en een eigen actiepagina voor jullie school om het geld ophalen makkelijk te maken.

8. Moeten we een minimumbedrag ophalen?

Edukans verwacht geen minimumbedrag. We weten dat scholen hun uiterste best doen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Schoolmaatjes en zijn blij met alle bijdragen! Voor elke € 10 die een school ophaalt, kunnen we een kind voorzien van een duurzaam schrift met bijbehorende pen. Én kunnen we zijn leerkracht trainen in actief lesgeven.

9. Hoe kan ik het ingezamelde geld overmaken?

Jullie laten jullie sponsors het geld zoveel mogelijk overmaken via de actiepagina van jullie school (www.inactievooredukans.nl). Dit gaat eenvoudig via iDEAL. Op jullie actiepagina wordt bijgehouden hoeveel geld jullie hebben opgehaald.

Ook als jullie contant geld hebben ingezameld, kan je dit op je eigen bankrekening zetten en daarna overmaken op jullie actiesite.

10. Waar wordt het ingezamelde geld aan besteed?

Voor elke € 10 die jullie ophalen, kunnen wij een kind voorzien van een Correctbook en 2 pennen. Bovendien zorgen we ervoor dat de juffen en meesters op de scholen waar we de materialen uitdelen een training activerende didactiek krijgen. Op die manier weten we dat de bijzondere schriftjes optimaal worden ingezet in de les, zodat alle kinderen kunnen meedoen.

11. Waar sturen we onze versierde stickers voor de kaften naartoe?

Edukans
T.a.v. Schoolmaatjes
Postbus 1492
3800 BL Amersfoort

Vermeld s.v.p. in het pakketje van welke school de kaftjes komen.

12. Hoe maak ik een pagina aan op het Edukans Actieplatform?

Dat lees je hier

13. Is Edukans van plan ook samen te werken met andere leveranciers voor duurzame schoolmaterialen?

We werken samen met één partij: Correctbook. Hun missie om te strijden tegen analfabetisme door het beschikbaar stellen van herbruikbare schoolmaterialen past heel goed bij de Edukans missie om zoveel mogelijk kinderen te voorzien van goed onderwijs. Zonder de juiste materialen is het immers heel lastig leren.

De Correctbooks worden lokaal (in Afrika) geproduceerd en zijn gemaakt van duurzaam materiaal dat lang meegaat. We zijn erg blij met de partnership met Correctbook en hebben vooralsnog geen plannen om samen te werken met andere partijen.

14. Waar kan ik terecht met vragen?

Je kunt het Schoolmaatjes team bereiken via [email protected], via onze webchat of via het algemene telefoonnummer van Edukans: 033 460 6010.

Social

Partners & keurmerken

  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij