DARE2GO Suriname

Veelgestelde vragen DARE2GO

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

1. Waarom met Edukans op reis?

 • Jarenlange ervaring
  Edukans organiseert al 20 jaar uitwisselingen op het gebied van zelfontwikkeling, life skills, educatie en het ontmoeten van mensen in een andere cultuur.
 • Betrouwbare partners
  Edukans werkt samen met betrouwbare partners. Door onze duurzame samenwerking met deze partners kunnen we kwaliteit garanderen. We hebben veel kennis en ervaring op het gebied van veiligheid, de situaties in de landen, het onderwijssysteem en (inter)culturele communicatie.
 • Uitgebreide voorbereiding
  Doordat we je uitgebreid voorbereiden weet je van tevoren beter wat je kunt verwachten. Hierdoor haal je nóg meer uit je reis. We kijken goed naar jouw motivatie, vaardigheden en voorkeuren, waardoor we een goede match kunnen maken met een projectpartner.
 • Reismaatje
  Bij Edukans kun je met een reismaatje op pad! Dit is – zeker als je nog niet zoveel reiservaring hebt – fijn. Je kunt dan je ervaringen delen en hebt iemand om op terug te vallen, tijdens en na je reis.

2. Voor wie zijn de DARE2GO reizen?

Samen met onze projectpartners hebben we taken opgesteld waaraan je kunt werken.

 • Vrijwilligers
  Als vrijwilliger kun je terecht op plekken waar je weinig specifieke opleiding of ervaring voor nodig hebt.
 • (Young) professionals
  Ben je hoger opgeleid of ben je al een (young) professional? Dan kun je naar een plek waar meer werk- en levenservaring voor vereist is.
 • Stagiairs
  Onze stages zijn geschikt voor opleidingen in het onderwijsveld, zoals pedagogiek, onderwijsstudies, de Pabo of andere lerarenopleidingen. Afhankelijk van de plek en je werkzaamheden geldt een minimum verblijfsduur van 2 maanden.

3. Hoe kan ik meer informatie krijgen over de projecten?

Wil je meer algemene informatie? Vraag dan de informatiebrochure aan.

Wil je meer informatie over de ontwikkelingslanden en projecten waar je naartoe kunt? Laat het ons weten! Het aantal beschikbare plaatsen wijzigt regelmatig en wij hebben een up–to-date overzicht van de plekken en mogelijkheden.

4. Waar vind ik een reismaatje?

Je reismaatje kun je vinden tijdens de voorbereidingsdagen, maar je kunt ook op zoek gaan in je eigen omgeving: een medestudent of vriend of vriendin die met je mee wil bijvoorbeeld.

5. Kan ik ook alleen op reis met Edukans DARE2GO?

Ja, je kunt ook alleen op reis met Edukans DARE2GO. In overleg met jou kijken we welke plek geschikt is voor jouw vrijwilligerswerk of stage in het buitenland.

6. Waarom moet ik betalen voor vrijwilligerswerk of een stage in het buitenland?

Met DARE2GO reis je af naar een kleinschalig project uit het netwerk van Edukans. Deze projecten kunnen financieel geen zorg dragen voor het vervoer, het onderdak en de maaltijden van vrijwilligers en/of stagiaires. Edukans vraagt je daarom om je eigen reis- en verblijfskosten te betalen.

In samenspraak met de projectpartner probeert Edukans deze kosten zo laag mogelijk te houden. Zo kunnen we vrijwilligerswerk en stage-ervaringen in het buitenland voor zo veel mogelijk jongeren en studenten mogelijk maken.

Lees meer over de kosten van een lang verblijf in een ontwikkelingsland >

7. Kan ik via Edukans in een weeshuis aan het werk?

Nee, via Edukans kun je niet in een weeshuis aan het werk.

DARE2GO volgt de richtlijnen van het Better Care Network (BCN). Na onderzoek van BCN is gebleken dat het langetermijneffect van verblijf in een weeshuis, en vooral de aanwezigheid van de (steeds wisselende) verzorgers in de vorm van vrijwilligers, negatieve gevolgen heeft voor het welzijn van de kinderen. Het is voor de kinderen beter om opgevangen te worden bij familieleden of in een pleeggezin. Opvang in een weeshuis zou altijd een laatste redmiddel moeten zijn. Daarom zendt Edukans geen vrijwilligers of studenten uit naar weeshuizen.

Ook is Edukans DARE2GO aangesloten bij Vereniging Volunteer Correct, een stichting die staat voor duurzaam en verantwoord vrijwilligerswerk.

8. Hoe lang duurt de voorbereiding van Edukans DARE2GO?

De voorbereiding bestaat uit 3 trainingsdagen: een vrijdag en zaterdag met overnachting en een losse trainingsdag. Beide voorbereidingsmomenten zijn verplicht om bij te wonen. Daarnaast heb je nog twee tot drie gesprekken met je coach voorafgaand aan je reis.

Lees meer over de voorbereiding >

9. Boekt Edukans mijn ticket voor mijn vrijwilligerswerk of stage?

Nee, je boekt je eigen ticket. Van je coach krijg je wel advies over hoe je tickets kunt boeken en waar je op moet letten.

Ga je op reis met World Teacher dan wordt je ticket wel door Edukans geboekt. Je geeft zelf aan tot wanneer je je verblijf wilt verlengen.

10. Ik ben op vakantie tijdens de voorbereidingsperiode. Kan dit?

Het is verplicht om een voorbereidingsweekend te volgen. Kan je niet in de periode die op de website staat? Neem dan contact met ons op om te kijken of we een ander moment kunnen vinden.

11. Wat is het veiligheidsbeleid van Edukans?

Veiligheid staat voorop! De landen en streken waarin Edukans samenwerkt met projecten zijn over het algemeen veilig. Edukans laat zich altijd leiden door de (reis)adviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast is in de voorbereiding een module over ‘gezondheid en veiligheid’ opgenomen.

Voor het vertrek naar het project zorgen wij er samen voor dat alle persoonlijke gegevens die van belang zijn voor jouw reis en verblijf op het project goed genoteerd staan. Zo zijn ze beschikbaar voor de projectbegeleider en natuurlijk voor ons.

Tijdens de reis hebben we een aantal contactmomenten. Daarnaast kun je jouw coach altijd benaderen voor vragen. Voor noodgevallen is er 24 uur per dag een noodnummer beschikbaar. Je ontvangt dit nummer tijdens de voorbereidingen.

Aanmelden voor DARE2GO

Terug naar de hoofdpagina