sluit
Doneer direct

DARE2GO

Veelgestelde vragen Lang op reis

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

1.    Waarom met Edukans op reis?
Edukans heeft jarenlange ervaring met reizen naar het buitenland voor verschillende leeftijdsgroepen. We organiseren al 20 jaar uitwisselingen op het gebied van zelfontwikkeling, life skills, educatie en het ontmoeten van mensen in een andere cultuur.

We beschikken over betrouwbare partners waarmee wordt samengewerkt. We vinden het belangrijk dat we op een duurzame manier samenwerken waardoor we een bepaalde kwaliteit kunnen garanderen. Edukans heeft veel kennis en ervaring op het gebied van veiligheid, de situaties in de landen, het onderwijssysteem en (inter)culturele communicatie. We werken aan professionalisering van het onderwijs in Nederland en in ontwikkelingslanden.

Ook de uitgebreide voorbereiding is een reden om via Edukans op reis te gaan. Hierdoor haal je nog meer uit je reis en weet je van tevoren beter wat je kunt verwachten. We kijken goed naar jouw motivatie, vaardigheden en voorkeuren waardoor we een goede match kunnen maken met een projectpartner.

Daarnaast kan je met een reismaatje op pad! Dit is – zeker wanneer je minder reiservaring hebt – fijn zodat je iemand hebt om je ervaringen mee te delen en op terug te vallen tijdens en na je reis.

2.    Voor wie zijn deze reizen?
Met onze projectpartners zijn een aantal taken opgesteld waar je aan kunt werken. Vrijwilligers kunnen terecht op plekken waar zij weinig specifieke opleiding of ervaring voor nodig hebben.
Ga je voor een stage, ben je hoger opgeleid of al een professional? Dan kun je ook terecht op plekken waar meer werk- en levenservaring voor is vereist. Een aantal stageplekken vraagt om een specifieke opdracht. De stages zijn geschikt voor onder andere studenten met sociale studies (Social Work), SPH, MWD, CMV, pedagogiek, onderwijsstudies pabo-studenten of andere lerarenopleidingen.

Afhankelijk van de plek en je werkzaamheden geldt een minimum verblijfsduur van twee maanden.

3.    Hoe kan ik meer informatie krijgen over de projecten?
Wil je meer algemene informatie? Vraag dan hier de informatiebrochure aan. Wil je meer informatie over de ontwikkelingslanden en projecten waar je naartoe kunt? Laat het ons weten! Het aantal beschikbare plaatsen wijzigt regelmatig en wij hebben een up to date overzicht van de plekken en mogelijkheden.

4.    Waar vind ik een reismaatje?
Je reismaatje kun je vinden tijdens de voorbereidingsdagen, maar je kunt ook op zoek gaan in je eigen omgeving: een medestudent of vriend of vriendin die met je mee wil bijvoorbeeld.

5.    Kan ik ook alleen op reis met Edukans DARE2GO?
Ja, je kunt ook alleen op reis met Edukans DARE2GO. In overleg wordt bekeken welke plek geschikt is voor jouw vrijwilligerswerk of stage in het buitenland.

6.    Waarom moet ik betalen voor vrijwilligerswerk of een stage in het buitenland?
De kleinschalige projecten in het netwerk van Edukans kunnen financieel geen zorgdragen voor het vervoer, het onderdak en de maaltijden van vrijwilligers en/of stagiaires.
Edukans vraagt je daarom om je eigen reis- en verblijfskosten te betalen. In samenspraak met de projectpartner probeert Edukans deze kosten zo laag mogelijk te houden. Op deze manier proberen wij vrijwilligerswerk en stage-ervaringen in het buitenland voor zo veel mogelijk jongeren en studenten mogelijk te maken. Lees meer over de kosten van stages of vrijwilligerswerk bij ‘kosten’

7.    Kan ik via Edukans in een weeshuis aan het werk?
Nee, via Edukans kan je niet in een weeshuis aan het werk omdat dit niet bijdraagt aan de ontwikkeling van de kinderen die daar zitten. Hierbij volgt Edukans DARE2GO de richtlijnen van het Better Care Network. Na onderzoek van BCN is gebleken dat het langetermijneffect van verblijf in een weeshuis, en vooral de aanwezigheid van de (steeds wisselende) verzorgers in de vorm van vrijwilligers, negatieve gevolgen heeft voor het welzijn van de kinderen. Opvang van deze kinderen bij familieleden of in een pleeggezin wordt verkozen boven opvang in een weeshuis, dat een laatste redmiddel zou moeten zijn. Hierom zendt Edukans geen vrijwilligers of studenten uit naar weeshuizen.

8.    Hoe lang duurt de voorbereiding van Edukans DARE2GO?
De voorbereiding bestaat uit een trainingsweekend en een derde trainingsdag. Beide voorbereidingsmomenten zijn verplicht om bij te wonen. Daarnaast heb je nog twee tot drie gesprekken met je coach.

9.    Boekt Edukans jullie mijn ticket voor mijn vrijwilligerswerk of stage?
Nee, je boekt je eigen ticket. Van je coach krijg je wel advies over hoe je tickets kunt boeken en waar je op moet letten.

10.    Ik ben op vakantie tijdens de voorbereidingsperiode. Kan dit?
Het is verplicht om een voorbereidingsweekend te volgen. Kan je niet in de periode die op de website staat? Neem dan contact met ons op om te kijken of we een ander moment kunnen vinden.

11.    Wat is het veiligheidsbeleid van Edukans?
Veiligheid staat voorop! De landen en streken waarin Edukans samenwerkt met projecten zijn over het algemeen veilig. Edukans laat zich altijd leiden door de (reis)adviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast is in de voorbereiding een module over ‘gezondheid en veiligheid’ opgenomen.

Voor het vertrek naar het project zorgen wij er samen voor dat al jouw persoonlijke gegevens, die van belang zijn voor de reis en het verblijf op het project, goed genoteerd staan. Zo zijn ze beschikbaar voor de projectbegeleider en natuurlijk voor onze eigen administratie.

Tijdens de reis hebben we een aantal contactmomenten. Daarnaast kun je jouw coach altijd benaderen voor vragen. Voor noodgevallen is er 24 uur per dag een noodnummer beschikbaar. Je ontvangt dit nummer van je coach tijdens de voorbereidingen.