Schoolmaatjes boekenmarkt

Schoolmaatjes boekenmarkt organiseren

Eenvoudig op te zetten en leuk voor kinderen van groep 1 tot en met groep 8: de Edukans Boekenmarkt! Alle kinderen van de school nemen 1 of meerdere boeken mee die ze zelf niet meer lezen. Deze boeken verkoop je vervolgens voor bijvoorbeeld € 2 per stuk tijdens de Schoolmaatjes Boekenmarkt. Met wat voorzorgsmaatregelen garandeer je dat deze activiteit coronaproof verloopt.

Schoolmaatjes boekenmarkt

Zo organiseer je de boekenmarkt

Een boekenmarkt is een duurzame actie die goed past bij Schoolmaatjes. Je geeft boeken een tweede leven en bijna iedereen vindt het leuk om voor een klein prijsje een ‘nieuw’ boek op de kop te tikken. Stel eerst een actieteam samen van collega’s en eventueel hulpouders. Kinderen uit de bovenbouw kunnen helpen bij de verkoop van de boeken.

1. Wat en wanneer?

Prik een datum voor de boekenmarkt. Vul het draaiboek in en verdeel de taken. Wat is een goede (droge!) plek voor de boekenkraam? Hebben jullie voldoende kratten om de boeken in te bewaren? In het Schoolmaatjes draaiboek lees je waaraan je moet denken bij het organiseren van een boekenmarkt.

Klik hier om het Schoolmaatjes draaiboek te downloaden

2. Informeer je collega’s

Informeer je collega’s over Schoolmaatjes, bijvoorbeeld met de flyer, en communiceer de datum en tijd van de boekenmarkt. Vraag je mede-docenten om in hun klas te vertellen over Schoolmaatjes. Om de actie te laten leven bij de leerlingen kunnen zij de video’s laten zien.

Klik hier om naar de video’s te gaan


Klik hier om de Schoolmaatjes flyer te downloaden

3. Versier de kaftjes

Deel in iedere klas de stickers uit voor de kaftjes van de Correctbooks (deze ontvang je per post). Elke leerling mag er één versieren. Dit maakt de cadeaus voor jullie Schoolmaatjes echt uniek!

4. Informeer ouders en de lokale pers

Hoe meer aandacht voor jullie Schoolmaatjes boekenmarkt, hoe beter! Vertel ouders over jullie actie voor Edukans Schoolmaatjes, bijvoorbeeld via de nieuwsbrief, social media of de ouder-app. In het draaiboek vind je een voorbeeld persbericht en een bericht voor de schoolnieuwsbrief.

5. De boekenmarkt voorbereiden

Plan voorafgaand aan de boekenmarkt een week in voor het inzamelen van de boeken. Doe de boeken met de rug naar boven in kratten, zodat mensen ze goed kunnen zien. Als aanvulling op de boekenverkoop kun je leerlingen een boekenlegger laten knutselen. Deze kun je ook verlopen tijdens de markt. Mensen betalen contactloos via jullie actiepagina op het Edukans actieplatform.

Om te zorgen dat niet iedereen tegelijk tussen de boeken komt snuffelen kun je de boekenkraam het beste meerdere momenten openstellen. Nodig ook buurtbewoners uit. In het draaiboek lees je meer tips voor de organisatie van de boekenmarkt.

6. Stuur de versierde stickers op

Verzend na afloop van de actie de stickers die de leerlingen hebben gemaakt naar Edukans, t.a.v. Schoolmaatjes, Postbus 1492, 3800 BL Amersfoort. Wij zorgen dat de stickers op de kaftjes terecht komen voordat de schriften worden uitgedeeld.

7. Deel jullie succes!

Communiceer de opbrengst van jullie actie in de schoolnieuwsbrief. Vergeet ook niet jullie resultaten en foto’s met de pers te delen.

Alle materialen op een rij

Terug naar het actie-overzicht