Ontsnappen aan de droogte in Kenia

Dit project is afgerond

Ontsnappen aan de droogte in Kenia

Door de droogte en het ontstaan van wildparken, ranches en grote tarwe boerderijen worden de tradities van de Loita Masai in de zuidelijke regio’s van de Narok bedreigd. De jongeren van deze gemeenschap krijgen hierdoor geen uitzicht op een beter leven. Het zorgen voor hun vee is niet meer de enige optie, maar zich voorbereiden op een andere baan is moeilijk aangezien 60% van alle jongeren van de Loita Masai is analfabeet. Zij zijn laagopgeleid en werkloos en kunnen vaak niet deelnemen aan een beroepsopleiding van de overheid omdat hier een diploma van de lagere school voor nodig is.

Om dit probleem aan te pakken zijn er vijf cursussen en twee ondernemingsvaardigheidstrainingen ontwikkeld. Voor deze trainingen en cursussen is geen diploma van de lagere school nodig en worden de jongeren met veel praktijkles en weinig theorie opgeleid te een vak. Zo komen er cursussen voor het vak timmerman, kapper, kleermaker, motorvoertuigenmechanica en het werk als gastheer / gastvrouw in de horeca. Er zullen zo’n 102 jongeren van de cursussen profiteren. Dit lijkt geen verschil te maken maar dit kleine aantal zal veel goede voorbeelden geven aan hun gemeenschap. Zij zullen geld gaan verdiepen en uit de buurt blijven van criminaliteit en drugs. Door hun positieve ervaringen hopen we dat de Loita Masai jongeren school gaan waarderen en hun leeftijdsgenoten zullen inspireren door te laten zien wat de mogelijkheden zijn na het afronden van een cursus.

De cursussen zullen constant verbeteren en zich meer op de markt richten als afgestudeerde jongeren feedback geven wanneer zij aan het werk gaan. Een belangrijk verwacht resultaat is dat de gemeenschappen niet langer alleen zullen vertrouwen op het verkopen van dieren voor hun voedsel. Wanneer zij eenmaal een alternatief hebben om de kost te verdienen, kunnen zij ook eten kopen op de markt en investeren in de landbouw van mais en bonen voor eigen gebruik. Hierdoor zullen ze minder kwetsbaar zijn voor droogte.

Doel

Jongeren van de Loita Masai helpen aan een baan.

Hoe?

Door beroepscursussen aan te bieden.

Hoeveel trainers?

Er zijn 4 mensen tot trainers opgeleid.

Hoeveel studenten?

56 mannen en 46 vrouwen.

Hoeveel studenten al aan een baan?

37 studenten.

Partners

Ilkerin Loita Integral Development Programme (ILIDP)  en Pastoralists Community Development Associations (PCDA)

Andere projecten