Hongersnood in Ethiopië en Malawi

Dit project is afgerond

Hongersnood in Ethiopië en Malawi

In 2016 ontwrichte El Niño het onderwijs in Oostelijk en Zuidelijk Afrika. Het weerfenomeen deed oogsten mislukken en putte veestapels uit. Overstromingen in het ene gebied en extreme droogte in het andere zorgden voor ernstige voedseltekorten. Hele gezinnen leden honger en honderdduizenden kinderen liepen het risico te sterven van de honger. Naast het lichamelijke leed van ondervoeding, zag Edukans ook de effecten hiervan op de geestelijke ontwikkeling van kinderen.

Kees de Jong, director International Cooperation, was destijds in Malawi en zag de gevolgen met eigen ogen: “De overstromingen hebben op sommige plekken de scholen verwoest. Ik zag een alarmerend hoog aantal leerlingen dat niet meer naar school gaat. Ouders halen bijvoorbeeld hun kinderen van school om geld te verdienen en te overleven.”

Klassen gehalveerd
Voor andere kinderen was de tocht naar school te vermoeiend; vaak moesten kinderen langer dan een uur lopen. Met een lege maag is dat in de hitte niet te doen. “In sommige klassen is het aantal leerlingen daardoor gehalveerd. Het effect van de voedseltekorten is duidelijk zichtbaar in de ontwikkeling van de kinderen. Dat baart mij ernstige zorgen!”, zei De Jong toen.

Edukans hielp de meest kwetsbare gezinnen met extra voedsel. Dat deelden we uit via de scholen in Malawi en ook Ethiopië. Daarmee zijn de kinderen niet alleen voor korte tijd geholpen. Op school leren zij over betere landbouwmethodes en alternatieve gewassen, zodat zij in de toekomst weerbaarder zijn.

Doel

Kinderen beschermen tegen hongersnood en het effect van honger op de ontwikkeling van kinderen stoppen.

Hoe

Door de meest kwetsbare gezinnen te helpen met extra voedsel, dat via de school uitgedeeld wordt.

Andere projecten