School Kenia
Alle programma's

Kleding inzamelen

In Nederland verdwijnt naar schatting 124 miljoen kilo textiel met het restafval in de verbrandingsoven. Twee derde daarvan is geschikt voor hergebruik of recycling. Zonde dus!

Edukans heeft sinds 2018 een samenwerking met Sympany, een organisatie die voor Edukans huis-aan-huis textielinzameling organiseert in een aantal gemeentes in Nederland. Als Sympany in jouw gemeente kleding inzamelt, krijg je eens in de zoveel tijd een plastic zak door de brievenbus met daarbij een brief met de datum waarop Sympany langskomt om de kleding op te halen. Sympany haalt kleding alleen op de door hen gecommuniceerde datum op. Een individuele afspraak maken is niet mogelijk.

Nieuwe bestemming

Sympany zorgt dat jouw oude kleding goed terechtkomt. Kleding die nog draagbaar is, krijgt een nieuwe bestemming in Oost-Europa of Afrika. Is de kleding niet meer te dragen, dan wordt deze gerecycled.

Voor de opbrengst ontvangt Edukans een vergoeding per kilo. Dit kunnen we dan weer gebruiken voor onze projecten.

Tips voor de kledinginzameling

Niet alleen kleding is welkom bij Sympany. Hieronder zie je welke materialen Sympany kan hergebruiken. Met olie of verf besmeurde textiel hoort hier niet bij, die mag wel bij het restafval.

kledinginzameling Edukans

Om de kleding te beschermen tegen vocht en vuil is het belangrijk dat je het gedoneerde textiel droog en in een gesloten zak aanbiedt. Ook bij slecht weer gaat de inzameling door!

Social

Partners & keurmerken

  • CBF
  • ANBI
  • Nationale Postcode Loterij