DARE2GO Ethiopië

DARE2GO!

Heb je al reiskriebels? Hier lees je welke stappen je doorloopt bij Edukans DARE2GO en over de verschillende soorten projecten:

De mogelijkheden

Edukans heeft veel projectpartners in Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen. Onze partners in Ghana, Kenia, Malawi, Ethiopië, Oeganda, India, Filipijnen, Suriname en Peru ontvangen graag vrijwilligers en studenten die hun werk ondersteunen.

Kies wat jij wilt gaan doen en lees over de projecten waaraan je kunt bijdragen:

Voor elk project gelden andere eisen op het gebied van werkervaring, verblijfsduur en/of (opleidings)achtergrond. Wel geldt voor alle plekken een minimale verblijfsduur van 2 maanden.

Hoe ziet het traject eruit?

Stap 1: Informatiebijeenkomst bijwonen

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Bezoek dan een van onze informatiebijeenkomsten. Op deze bijeenkomst op ons kantoor in Amersfoort krijg je alle ins en outs te horen over de mogelijkheden van je verblijf in een ontwikkelingsland.

Er is volop ruimte om al je vragen te stellen en je krijgt een helder beeld van wat Edukans jou te bieden heeft. De data van de bijeenkomsten vind je hier >

Stap 2: Aanmelden bij Edukans

Ben je ervan overtuigd dat je wilt meedoen aan DARE2GO, dan is het tijd om je aan te melden! Voor vertrek doe je mee aan een voorbereidingstraining.

Wil je in februari vertrekken? Dan volg je de najaarstraining. Bij een vertrek in vanaf september volg je de training in juni.

Na je inschrijving via de website nemen wij contact met je op. Je vult een vragenlijst in, zodat we meer te weten komen over jouw motivatie, vaardigheden en wensen. Op basis hiervan word je gekoppeld aan een coach en vindt een eerste (telefonisch) gesprek plaats. Zo we zeker weten dat we een match met een projectpartner kunnen maken.

Ontdek de lokale cultuur en gewoonten

Stap 3: Voorbereidingstraining volgen

Je volgt in totaal 3 trainingsdagen, waarvan een tweedaagse (vrijdag en zaterdag incl. overnachting) en een losse zaterdag een aantal weken later.

Tijdens de training verdiep je je samen met andere jongeren in onderwerpen die je helpen om alles uit je buitenlandervaring te halen. Denk aan communicatie tussen verschillende culturen, ontwikkelingssamenwerking, religies in andere landen, gezondheid en veiligheid. En natuurlijk praktische zaken zoals je visum, vaccinaties en het boeken van een ticket. Voor het begin van de training doe je een eerste aanbetaling.

Combineer je DARE2GO met het programma World Teacher, dan volg je de voorbereiding samen met je World Teacher groep. Tijdens die trainingsdagen ga je naast de interculturele en praktische onderwerpen ook in op onderwijs inhoudelijke thema’s zoals didactiek en ‘active learning’.

Het is niet verplicht om een reismaatje te hebben. Afhankelijk van je leeftijd en reiservaring kun je ook alleen op reis.

Stap 4: een reismaatje vinden

Edukans is ervan overtuigd dat het een meerwaarde heeft om jouw ervaring te delen met een reismaatje. Samen heb je de voorpret, tijdens je reis kun je mooie en heftige ervaringen delen en na je reis is er iemand die 100% begrijpt wat jij meegemaakt hebt.

Heb je al een reismaatje, dan kun je je samen aanmelden. Alleen aanmelden is ook mogelijk. Dan gaan we op zoek naar een reismaatje tijdens de voorbereidingstraining.

Het is niet verplicht om een reismaatje te hebben. Afhankelijk van je leeftijd en reiservaring kun je ook alleen op reis.

Stap 5: na de training: motivatiebrief schrijven

Na het trainingsweekend bespreek je met je coach welk project de beste match heeft met jou. Je schrijft een motivatiebrief (in het Engels of Spaans) met cv, die Edukans doorstuurt naar de projectpartner. De projectpartner bespreekt intern of er plek is voor vrijwilligers en of je past bij de organisatie. Edukans krijgt te horen of je welkom bent en laat dit jou dan natuurlijk zo snel mogelijk weten!

Stap 6: gesprek met je coach

Na akkoord van de projectpartner is het tijd voor actie! Je plant een gesprek met je coach waarin je een tijdspad uitzet voor alle praktische zaken. Denk aan het boeken van je ticket, je visum regelen, verzekeringen checken en vaccinaties halen. Een hele waslijst! Maar je staat er niet alleen voor: bij alles wat je moet regelen heeft je coach tips om het soepel te laten verlopen. Samen zetten jullie de puntjes op de ‘i’.

Stap 7: Andere Kant van Nederland (AKN)

In je voorbereiding ben je bezig met de verre reis die je gaat maken en op de doelgroep waarmee je in contact zult komen.

Edukans vindt het ook belangrijk dat je in Nederland een plek bezoekt waar met bijzondere doelgroepen wordt gewerkt. Denk aan een opvang voor asielzoekers die gerund wordt door paters, of een daklozenopvang. We hebben verschillende plekken in het hele land waar je op bezoek kunt, maar je kunt ook zelf een plek aandragen. Het is goed om ook te zien wat je als vrijwilliger in Nederland kunt doen, en het is alvast een gezamenlijke ervaring van jou en je reismaatje.

Stap 8: Op reis

Dan is het zover: je gaat op reis! Na een laatste gesprek met je coach kan het avontuur echt beginnen. Afhankelijk van de afspraken word je opgehaald van het vliegveld en installeer je jezelf in het gastgezin of de kamer die voor je gereed is gemaakt. Je coach neemt in de eerste week contact met je op om te checken of je veilig bent gearriveerd en of alles goed gaat.

Tijd om te acclimatiseren en je onder te dompelen in die nieuwe cultuur! In de gehele periode dat je op het project verblijft, heb je een aantal contactmomenten met je coach. Natuurlijk kun je hem of haar altijd eerder bereiken als dat nodig is.

Voordat je het project verlaat, evalueer je de periode met de projectpartner en sluit je je verblijf netjes af.

Stap 9: Terugkomst

Hoe lang je ook op reis gaat: er komt helaas altijd een einde aan de mooie tijd. Na afscheid genomen te hebben van je collega’s of kennissen, is het tijd om weer naar huis te gaan. Na terugkomst is het goed om eerst even te ‘landen’ in Nederland. Je coach neemt na een tijdje contact met je op voor een evaluatiegesprek en nodigt je ook uit voor de terugkomavond. Op deze avond kijk je terug op je verblijf en zie je alle mensen weer die ook op het voorbereidingsweekend waren. Er is ruimte om verhalen en ervaringen uit te wisselen over jullie buitenlandse avonturen!

 

 

Sport- en spelactiviteiten met kinderen